torsdag, januari 04, 2018

Annonsen

Det var i augustinumret av ViLäser (nr 4/2017), i en perspektiv-artikel om samtida berättelser om Europa, som det fanns några rader om romanen Annonsen av Marie-Hélène Lafon. Med de raderna fångades min uppmärksamhet och de väckte min lust att läsa boken. Lafons lilla roman kallas i artikeln för "oförglömlig". Sådana omdömen brukar jag gå igång på.

Vad är då Annonsen för roman? Vi möter frånskilda Annette som svarar på bonden Pauls kontaktannons. Paul driver tillsammans med sin ogifta syster och två gamla morbröder en familjegård i södra Frankrike och anledningen till att han har satt ut en annons är att han ogillar tanken på att behöva åldras ensam. Han är snart femtio. Annette, knappt fyrtio, är frånskild och vill tillsammans med sin son börja ett nytt liv någon annanstans, gärna långt bort. Så hon tackar ja till Pauls erbjudande, packar sina och sonens saker och flyttar från norr till söder. Annette och Paul är ett mycket omaka par med mycket olika bakgrund och livserfarenheter. För Annette som kommer från norra Frankrikes befolkningstäta rostbälte blir livet på gården i avfolkningsbygden i söder en chock. Eftersom parets strävanden att närma sig varandra är till en början mer styrda av förnuft och desperat vilja än av spontana känslor, känner sig Annette väldigt mycket som en främling i huset och i trakten.

Romanens styrka finns dels i skildringar av konflikten mellan huvudpersonernas olika livserfarenheter och hur de är vana att bli uppfattade av sin omgivning, dels i hur de försiktigt lägger sina förhoppningar och blyga kärlekslängtan i varandras händer. De är så skyddslösa att det nästan gör ont. I kombination med berättelsens lyriska och klara prosa som är helt fri från sentimentalitet, blir Annonsen verkligen en oförglömlig läsupplevelse. Så utvecklas berättelsen till att bli varm, ljus och ömsint.

Annonsen från 2009 (sv. övers. Anna Säflund-Orstadius, 2013) är en liten pärla som förtjänar att fiskas upp ur bokhavet och lyftas till ljuset på ytan. Den här romanen har absolut inget bäst-före-datum och eftersom man bland annat kan läsa den som en bild av vad tillhörighet och främlingskap i dagens högerpopulistiska Europa kan innebära, är den mer än aktuell.


Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och AdLibris.