lördag, augusti 19, 2017

Balladen om det sorgsna kaféet: och sju noveller

Det är tre år sedan jag läste Hjärtat jagar allena av Carson McCullers (1917-1967) och blev förälskad. Därför var läsningen av Balladen om det sorgsna kaféet som kom ut tidigare i år i Norstedts klassikerserie i hög grad ett kärt återseende. Utgåvan innehåller kortromanen Balladen om det sorgsna kaféet från 1940 samt sju noveller (sv. övers. Håkan Bravinger). Vilka texter! De liknar ingen annans. Stor litteratur. Har du börjat läsa, kommer du inte undan. Under en lång tid framöver kommer texterna vara en del av dig. Kanske inte alla, men flera av dem. Jag drabbades mest av novellerna WunderkindMadame Zilensky och kungen av Finland, Besökaren, Den plågade pojken och Ett problem i familjen. Texterna präglas ofta av sorgsenhet, ett slags kärlekslöshet och ensamhet och en känsla av att livet har fört en till en plats där man helst inte vill vara.

Huvudpersonerna är av olika åldrar och olika bakgrund. I novellerna som blivit mina favoriter möter vi till exempel en musikaliskt begåvad tonårsflicka som inte mår så bra av omgivningens press på sig, en kvinnlig universitetslärare med fallenhet för mytomani, en småbarnsfar vars fru försöker dölja sina alkoholproblem, en man som oplanerat besöker sin exfru och får en oväntad livsinsikt samt en liten pojke som kommer hem från skolan men när han ropar på sin mamma är huset bara tyst och han vågar inte gå upp på övervåningen för att se efter. I alla novellerna finns det ett mörker någonstans, en mardröm som personerna inte vill vistas i men som författaren skoningslöst zoomar in. McCullers språk är exakt och blicken är skarpt riktad mot avslöjande detaljer. Hon är en mästare på att skriva in information mellan raderna och låta läsaren tänka själv. Som att tillsammans rita en karta över ett tidigare okänt litterärt och psykologiskt landskap.

I Balladen om det sorgsna kaféet som är bokens huvudtext skildras ett mycket säreget triangeldrama mellan kaféets hårdhudade ägarinna miss Amelia Evans, en positivt laddad puckelryggig man vid namn Cousin Lymon (som jobbar på kaféet) och miss Amelias före detta make som länge suttit i fängelse, är allmänt avskydd och en dag kommer hämndlysten tillbaka. Det var nämligen miss Amelia som såg till att han hamnade i finkan efter bara tio dagars äktenskap. Själva staden är dyster, som det står i kortromanens inledningsmening. Det är en småstad någonstans i den amerikanska södern. Vad kaféet beträffar var lokalen ursprungligen en trist handelsbod som miss Amelia förvandlade till ett populärt kafé, mest tack vara sin goda whisky. På sätt och vis är berättelsen också en berättelse om kaféets uppgång och fall. Som en annorlunda skröna. Hur bra som helst.

I kortromanen har berättaren en viktig roll för handlingen, för allt berättas retrospektivt och kommenteras och som läsare vet man i princip redan från början hur triangeldramat och kaféets historia kommer att sluta men man är ändå oerhört spänd på att få veta hur turerna har gått och vad som ledde till vad och hur.

Boken finns att köpa på t.ex. Bokus eller AdLibris.