söndag, juli 30, 2017

Swede Hollow

Det vilar inget romantiskt skimmer över de utvandrade svenskarnas öde som skildras i Ola Larsmos roman Swede Hollow. Med hjälp av omfattande research och högklassig berättarkonst har Larsmo lyckats att ge röst åt en idag bortglömd grupp av fattiga svenskar - män, kvinnor och barn - som i slutet av 1890-talet hamnade i utkanten av St Paul i Minnesota i USA, på en plats kallad Swede Hollow. Det var ett slumområde på botten av en ravin där bäcken spred en outhärdlig stank av avlopp om somrarna. Det var inte för intet som stadens myndigheter kallade dalen för ett pesthål och att det till slut beslutades att de stugor som ännu stod kvar på 1950-talet skulle brännas ner på grund av en hälsofarlig bakteriekontamination i området. Stadens skamfläck skulle utplånas och renas genom eld. Men det var inte bara svenskar som befolkade Swede Hollow när det begav sig, även fattiga irländare och italienare bodde där.

Det finns alltså en verklig historisk bakgrund till romanen och de individuella livsöden som skildras i den, vilket gör boken extra läsvärd. Berättelsen börjar vintern 1897 och slutar 2007 med en ättling som besöker platsen där hans svenska förfäder levde men som inte längre bär några spår av dem.

I centrum för handlingen står familjen Klar - fadern Gustaf, modern Inga och barnen Ellen, Elisabet och Carl som vi får följa genom livet (och döden) i Amerika - men berättandet kretsar kring många fler fiktiva personer, unga som gamla, och det finns olika berättarröster och stämmor. Andra vi kommer nära är änkan Lundgren, grannfrun Inga Norström, Ola Värmlänning, Agnes Karin och Hemske Hans samt bröderna David och Jonathan Lundgren. Trots att ingen av dem har existerat på riktigt, har liv som deras blivit levda. Livet i dalen var präglat av fattigdom och en evig kamp för att få arbete och ordna försörjning och ett drägligt liv. Alla såg ner på dem som kom från dalen, det var en skam. Men vissa lyckades att ta sig därifrån, som Ellen. Mycket i boken handlar om henne och hennes syn på livet och samhället hon är en del av. Annars saknas varken en fascinerande kärlekshistoria eller en fruktansvärd mordhistoria, båda sprungna ur bevarade noteringar i arkiv men anpassade för romanens behov. Swede Hollow är än bred berättelse.

Swede Hollow bjuder på en mycket fängslande läsning som förstås också känns aktuell med tanke på dagens flyktingströmmar och den utsatthet som många migranter upplever. Boken är en bladvändare och så väl personerna som miljöerna i den känns levande och äkta.

Boken är försedd med några personporträtt på människor som anlände till Ellis Island 1905 och när jag betraktar bilderna, som den på omslaget, fastnar jag i deras blickar och kan inte låta bli att tänka på hur deras liv blev och vad det blev av deras drömmar. Jag satt och tänkte länge på boken efter att den blev utläst. På utgåvans pärmar under skyddsomslaget finns en karta över Swede Hollow tryckt, så som området blev dokumenterat 1892. Dessa detaljer gör att boken som sådan känns väldigt stilig, samtidigt som det inte går att redan vid första anblicken notera den historiska kopplingen som finns. En perfekt roman att ge bort i present. Den passar alla.Boken finns att köpa på t.ex.Bokus eller AdLibris. Finns i olika format, även som ljudbok.