I maj i år släptes boken äntligen i två tryckta versioner, nämligen på arabiska/engelska/svenska och på dari/engelska/svenska.
Välkomna Hit är ett mellanting mellan en barnbok, en faktabok och en lärobok. Bäst att beskriva den så som skaparna själva beskriver den: "som en pedagogisk familjebok som hjälper nyanlända barn och vuxna att lära känna den svenska kulturen och det svenska samhället". I korta texter och med hjälp av detaljrika och talande illustrationer berättas det om hur årstiderna ser ut och vad barn och familjer brukar göra då, vilka högtider man firar i Sverige och när det är lov i skolan. Boken beskriver också vanliga svenska företeelser så som fika, Kalle Anka, sommarstuga, husdjur, myggor, sopsortering, cykelhjälm och bilbarnstol. Bilderna visar gator i stan och i bostadsområden, lekplatser, naturmiljöer, stad och land, klassrum och villainteriörer. Det känns ganska heltäckande.
Det är vardagslivet som utgör innehållet i Välkomna Hit och skildringarna är utifrån ett barns perspektiv. Man tar helt enkelt upp allt sådant vi "svenssons" tar för självklart men som kanske inte alls är lika självklart för nyanlända barn och deras föräldrar. Boken är tänkt som en hjälpande hand. Vem ska man kunna fråga när man inte känner en enda svensk i början? Kanske skäms man för att fråga också och drar sig för att göra det. Då kan den här boken vara till hjälp. Att boken är en pedagogisk familjebok märks på de tydliga demokratiska värderingarna som lyfts fram, liksom jämställdhet och allas lika värde.
Bildspråket stimulerar till berättande kring vad man ser på bilden och vad som står i texten och vad det kan innebära. På pedagogikspråk kallas det för "språkutvecklande". Texterna och bilderna stimulerar säkert också till att göra jämförelser med läsarnas egna kultur i hemlandet. Tanken med boken är att barn och föräldrar läser boken tillsammans och samtalar om det lästa. På sitt språk och på svenska för att utveckla sin svenska på köpet. Engelskan gör boken tillgänglig för en ännu bredare publik än vad de enskilda stora invandrarspråken förmår göra. Det är bra.
Bilderna fungerar också helt och hållet i sin egen rätt som beskrivning av svensk vardags- och familjeliv så jag tror att föräldrar och barn kan ha glädje och nytta av boken även om föräldrarna inte kan läsa och skriva på något av språken som boken är översatt till.
Boken är alltså en familjebok, ingen renodlad barnbok. Och absolut inte någon läsebok för nyanlända vuxna på exempelvis sfi (säger jag i egenskap av sfi-lärare). Berättarjaget är ett barn i yngre skolåldern uppvuxet i Sverige med svenska föräldrar. "Vi barn" och "oss barn" kan det låta. Det här fiktiva barnet agerar en guide genom den svenska vardagen och har vuxna i släptåg.
Jag tycker att boken är väldigt fint utformad. Formatet är ett liggande A-4 med en helsidesillustration till vänster och text till höger. På textsidan finns tre textspalter, en för varje språk (svenska, engelska och arabiska resp dari). Textmassan är väldigt komprimerad och bara det allra viktigaste har fått plats. Språket i boken är endast skenbart enkelt. Tittar man närmare på det ser man att det är ganska komplext, men vi får inte glömma att läsaren får lässtöd genom att flerspråkighet utnyttjas.
Det kanske märks att jag tycker väldigt mycket om Välkomna Hit och jag önskar att den får spridning bland nyanlända familjer. Jag älskar böcker och läsning och jag arbetar med nyanlända. Det är således lätt för mig att vara partisk i frågan. Det är därför jag bloggar om boken på min bokblogg.
Skapandet och utgivningen av Välkomna Hit är ett resultat av ett projekt med syftet att främja integration av nyanlända. Som privatperson kan vem som helst stödja projektet genom att antingen köpa en bok (för varje såld bok skänks en bok gratis till en nyanländ familj) eller skänka pengar till bokprojektet via swisch (se länken).
Vad ska man med en köpt bok till som svensk? Tja, ge bort den till en nyanländ familj i området där du bor eller läs den med dina egna barn och barnbarn. Bilderna är universella och lockar till läsning och prat vare sig man är svensk eller inte. Det är det som är så fint och lätt.
Här finns bokens hemsida: www.valkomnahit.se.