lördag, juni 24, 2017

Kronoper & famer

Här om året (2015) hade jag en Julio Cortázar-period då jag läste hans noveller och bekantade mig med hans författarskap, vilket var både trevligt och givande. Det var också då jag köpte pocketutgåvan av Kronoper och famer. Kronoper och famer är en tunn liten bok men verket beskrivs som ett av Cortázars mest kända, mest lästa och mest älskade. Och jag förstår att det är så, för jag har också blivit förälskad i Kronoper och famer. Det är nog omöjligt att inte blir det om man gillar det lite absurda, roliga och smått udda.

Kronoper och famer är en samling mycket korta berättelser. Inte direkt noveller, utan snarare små fantasifulla historier på mellan en halv till två sidor. Cortázar har en fantastisk förmåga att fånga verklighetens minsta detaljer och skärskåda dem på ett väldigt originellt vis. Det är udda och roligt och slutklämmen i historierna befäster ett nytt sätt att se på världen som man tack vara de här historierna har fått att prova på. Hela boken är som en godispåse full med härliga godbitar som alla har olika smak, form och färg. Det är en ren njutning att att läsa Cortázar i den här tappningen.

Ur: Kronoper & famer, 2013, övers. Karin Sjöstrand. S.21.

Ur: Kronoper & famer, 2013, övers. Karin Sjöstrand. S.86.

Texterna känns både lekfulla och lite filosofiska. Jag läste boken under en regnig dag på semestern, uppkrupen i soffan med en kopp te och en varm filt och läsningen var en riktig lisa för själen. Jag kände lätthet i tanken, läsningen var liksom befriande på något sätt. Det var en härlig och oförglömlig läsupplevelse som jag inte ville skulle ta slut. Jag är ganska övertygad om att jag kommer att återvända till berättelserna för en omläsning.Boken finns att köpa på t.ex. Bokus eller AdLibris. Finns även som e-bok.

Läs ett smakprov här.

Läs gärna vad andra har skrivit om boken, t.ex. Bernur