söndag, mars 05, 2017

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank (en novell)

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är titelnovellen i författaren Nathan Englanders novellsamling med samma namn men den finns också som fristående novell i ljudboksformat (i uppläsning av Harald Leander, ca 1 timme lång). Den är den jag har lyssnat på. Men eftersom jag tyckte så mycket om novellen och eftersom jag faktiskt har hela novellsamlingen oläst i bokhyllan, har lusten att läsa samlingen i sin helhet blivit stor (övers. Nille Lindgren).

Den här novellen utspelar sig under en parmiddag. Kvinnorna har varit vänner under studietiden men inte setts på flera år. Nu träffas de hemma hos den ena och deras makar är med. Båda kvinnorna är judinnor av tradition men medan hon som bor i USA lever ett liv helt fritt från religion, löper den andra och hennes man linan ut. Där är det korrekt klädsel, frisyrer, skägg, hatt och kosherregler för hela slanten. De bor i Israel för där kan de känna sig trygga med sin judiska identitet, som de säger.

Middagen är lite stel i början men tar sig, fast det verkar oundvikligt att komma in på förintelsen. Så småningom röker de alla på och de judiska attributen börjar plötsligt sitta allt snedare tills de faller av. Så börjar de fyra leka en lek som heter Anne Frank-leken - eller "den rättfärdige icke-juden-leken". Leken handlar inte om flickan Anne Frank, utan om gömslet. Vem skulle gömma vem och riskera allt i händelse av en ny förintelse? Jag kanske inte behöver säga att novellens spänning ligger i att samtalet leder till en situation som ingen av de närvarande hade kunnat förutse. Nathan Englander fångar dialogerna mycket bra och med psykologisk skärpa. Alldeles omärkligt får fasaden en spricka och rätt som det är står alla fyra där och genom glipan ser på något som förut låg gömt under murbruket.

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är en lysande novell och slutraderna är bara så-himla- bra!

Så här ser hela novellsamlingen ut.
Som sagt: Lässugen!