söndag, mars 05, 2017

Om att ha sett Marina Abramovic på Moderna

Också jag har fallit frivilligt offer för Abramovic-febern och för två veckor sedan åkte jag till Stockholm för att med egna ögon se The Cleaner, hennes retrospektiva utställning på Moderna museetDet var första gången någonsin som performance konst berörde mig. Och som den gjorde det! Inte för att Marina Abramovic skapar vackra saker, snarare tvärtom, utan för att hennes konst liksom skär rakt igenom alla lager. Jag kände det så åtminstone. Någonting hände i mig själv när jag stod där och tittade på filmupptagningarna av hennes performance sedan många år tillbaka. Det var så starkt, så mäktigt. Både fascinerande och mardrömsaktigt. Redan i första rummet, det med alla ansikten, drabbades jag av blickarna och känslorna de utstrålade. Att möta andras blickar, att våga se någon annan i ögonen och att våga ta emot känslor som väller upp inom en. Det mesta i utställningen handlade om närvaro i nuet, om möten i nuet och om att inte ge sig. Det kan vara tungt, det kan göra ont och det kan till och med vara självdestruktivt. 

Marina Abramovic har ett tydligt feministiskt budskap och i de fall då hon berör det balkanska krigets fasor även ett politiskt budskap.På soffbordet här hemma ligger nu Marina Abramovics nyutgivna självbiografi Gå genom väggar som jag snart ska börja läsa och som jag är nyfiken på. Jag har uppenbarligen fått en ny idol (det är jag inte ensam om). Det är så spännande med människor som förmår att skapa något stort och eget, oavsett vad det är, och beröra andra med det. Och konst är spännande. Genom att jag blev så berörd där på Moderna så måste det betyda att jag har förstått något av det allmängiltiga och allmänmänskliga som Abramovic vill säga med sin alldeles unika konst och att en konstform som jag fram tills då har avfärdat som helt obegriplig och ofta rent av knasig, plötsligt kändes alldeles självklar för mig att ta del av. Det är faktiskt fascinerande. Hur man lär sig något nytt om världen och sig själv hela tiden, bara man håller ögonen och hjärtat öppna och vågar möta sig själv och sin egen blick.
På youtube finns flera filmade performance av Marina Abramovic att se, klicka bara här i så fall. Och så var hon gäst hos Skavlan.