måndag, mars 06, 2017

4 Nobelklassiker från Novellix: Pirandello, Pamuk, Lessing & Munro



Den här novellixfyran (nr 90-93) gjorde mig exalterad redan när jag fiskade upp den ur brevlådan i november förra året. Nu har jag äntligen läst novellerna och ja, vad ska jag säga? Är det nobelpristagare som har skrivit, så är det förstklassigt.

Alice Munros novell Dolly är den enda i kvartetten som jag har läst förut, den finns i novellsamlingen Brinnande livet. Dolly som är lite i stil med Strindbergs Ett halvt ark papper omnämner jag i blogginlägget som en favorit: "En annan favorit är novellen Dolly om ett gammalt gift par som talar en hel del om döden och hur de tänker sig den. Här får man veta oerhört mycket om personerna och deras liv tillsammans om man läser ordentligt mellan raderna." (Alice Munro fick Nobelpriset 2013.)

Krukan av Luigi Pirandello är en finurlig och humoristisk berättelse av klassisk snitt som börjar rakt på med "Också olivskörden var god det året" och som går ut på att två gubbar försöker överlista varandra i en tvist och vem som vinner. Den bärande konflikten handlar om att en krukmakare ska reparera en stor oljekruka som har spruckit i två delar och när arbetet är slutfört, sitter krukmakaren instängd inuti krukan och kommer inte ut. Alla fattar att man måste slå sönder den reparerade krukan för att befria gubben - men vad är krukans pris och vem ska betala det? (Luigi Pirandello fick Nobelpriset 1934.)

Att titta ut genom fönstret av Orhan Pamuk är en berättelse om en familjetragedi sett genom ett barns ögon. Novellen utspelar sig i Istanbul i slutet av 50-talet när tv:n ännu inte fanns och man tillbringade mycket tid med att sitta eller stå vid fönstret och titta ut. Det pågick alltid något spännande ute på gatan. Pojken Ali som är huvudpersonen i berättelsen gillar väldigt mycket att spela om idolbilder med sin bror, trots att han alltid förlorar. En dag är de på väg hem tillsammans med mor och bråkar om en bild av Lindbergh, han som flög över Atlanten. Det var far som köpte bilden dagen innan och då borde halva bilden vara broderns, tycker brodern... "Livet kan vara trist om man inte har något att titta på eller en historia att lyssna till", lyder novellens första mening. Och det här är en riktigt bra historia att läsa, om än sorglig. (Orhan Pamuk fick Nobelpriset 2006.)

Till rum nitton av Doris Lessing är den mest omfångsrika novellen i kvartetten men så omfattar också handlingen ett mångårigt äktenskap. Den börjar så här: "Jag antar att den här berättelsen handlar om ett förnuftets misslyckande: paret Rawlings äktenskap var grundat på förnuft." Makarna heter Matthew och Susan och de har ett stort hus, fyra barn och en hushållerska. Han jobbar på en stor dagstidning och ser till att pengar kommer in, hon är hemmafru och familjens projektledare. När de två yngsta barnen som är tvillingar börjar skolan, krisar det till sig. Då börjar Susan tänka och fundera och kommer fram till att hon är ofri. Mycket ofriare än maken hennes. Och tanken gnager och gnager och karln är inte direkt till någon hjälp. Hon vill bort, vara ensam en stund. Negativa känslor mot förnuftet 1:0. (Doris Lessing fick Nobelpriset 2007.)

Den här fyran är en trevlig blandning av humor, melankoli, lek och allvar. Utsökt läsning!