onsdag, september 14, 2016

Om jag läser 1-2 sidor om dagen...

Om jag läser 1-2 sidor om dagen, kommer jag att ha läst ut Den gudomliga komedin på ca 400 dagar. Med andra ord har jag påbörjat ett nytt och mycket långsiktigt läsprojekt. Läser i sängen alldeles före sovdags och 1-2 sidor känns alldeles lagom. Det är inte direkt någon brådska. Och i förordet står det faktiskt att man ska ta det väldigt lugnt med texten för att mäkta med den: "Läsningen fordrar en långsammare takt än du troligen är van vid", skriver Olof Lagercrantz och fortsätter att ge fler goda råd inför läsningen.
"Bli inte nedslagen om du finner läsmotståndet stort. Det är inte nödvändigt att läsa hela dikten. Det finns berg som man inte förmår bestiga. Det finns glädje och stimulans av att blott blicka uppåt sluttningarna." 

Översättning: Ingvar Björkeson

Boken ligger på sängbordet, röd och fin när skyddsomslaget är avtaget. Gillar också mitt särskild för ändamålet inköpta bokmärke. Gillar dikten. Vissa rader gillar jag jättemycket. Det här kommer att bli en spännande resa. Typ som att bestiga en litterär Mount Everest.

Trettio sidor lästa hittills. En häftig text.