lördag, augusti 06, 2016

Ett, två, tre: det går undan med Mr RipleyJag fullkomligt slukar Patricia Highsmiths trilogi om Mr Ripley och tiden bara försvinner när jag lyssnar. För knappt tre veckor sedan släppte Storytel ljudböckerna och jag håller redan på med del tre (den gula). De är 10-12 timmar långa.

Romanerna om psykopaten Mr Ripley bjuder på en spännande och välskriven historia om en ung man helt utan moral och samvete men med en desto större längtan efter pengar, status och ekonomiskt oberoende. Han gillar inte att döda folk men ibland blir det nödvändigt, menar han, och då tar han det grundligt och lämnar ingenting åt slumpen. Jag är mest fascinerad av Highsmiths förmåga att fånga den sociala kameleonten Tom Ripleys psyke samt hans stora talang att ljuga, förställa sig och lura folk utan att blinka. Jag tror att jag har fått en ny modern klassiker till favoritförfattare. Det är roligt att äntligen läsa en bok som man har hört talas om rätt mycket genom åren och finna den vara helt i min smak. Nu vill jag se filmen också (med Matt Damon).


Romanerna om Mr Ripley är översatta till svenska av Mårten Edlund. För uppläsningen som för övrigt är helt perfekt står Björn Wahlberg.

Jag följer upp lyssnandet med att då och då kolla vissa passager i pappersboken som jag har lånat på bibblan innan sommaren och önskar att jag hade ett eget ex. Tyvärr är den inbundna klassikerutgåvan från 2012 slutsåld.

Som sagt, det går undan...