måndag, juli 11, 2016

Senaste boknytt från min läshög

Mr Ripley som ljudbok
Vid mitt senaste besök på biblioteket råkade jag snubbla över Norstedts klassikerutgåva av Patricia Highsmiths serie om Mr Ripley (2013) och eftersom jag gillade Främlingar på ett tåg (här) och eftersom jag fokuserar på kvinnliga klassiker i sommar, lånade jag hem den tjocka volymen trots att jag egentligen tvivlade på att jag skulle kunna hinna med den också. Men döm om min glädje och positiva förvåning när jag dagen efter såg att Storytel släpper Mr Ripley nu den 14 juli. Ibland har jag flyt. Så underbart.Bokinköp 1
Vissa bokinköp och leveranser gör en mer exalterad än andra. De här två böckerna gjorde mig extremt upplivad när jag hämtade ut dem i förra veckan. Sextons poesi har jag redan börjat läsa så smått, peppad av/efter läsningen av Kate Zambrenos Hjältinnor (mer om den boken lite senare) och omlyssning av ett specialprogram om Anne Sexton i Lundströms bokradio. När det gäller Dante har jag uppenbarligen skaffat mig ett nytt livslångt läsprojekt.


Bokplacering
Jag vet inte om de här två olyckliga fruarna var vänner man att de kände varandra vet man. Hemmafrupoeten Anne Sexton och Sylvia Plath som genom att lägga huvudet i gasspisen utförde den ultimata hämnden av den behärskade hemmafrun (efter att först ha tagit av sig masken i Ariel), var kurskamrater på en kurs i kreativt skrivande. Ilskan de båda bessiter! Kate Zambreno ser dem i Hjältinnor som varandras motpoler, men ändå själssystrar. Jag placerar deras diktsamlingar bredvid varandra, pärm mot pärm, i bokhyllan. Så de för evigt kan finna tröst i varandras fantastiska poesi.

Anteckning 13/7: nu vet jag, de var själsfränder.


Bokinköp 2
Det var sannerligen ett plötsligt infall när jag såg Det andra könet i en låda på Myrorna. Mycket bok för en tjuga, tänkte jag. Svårt att inte köpa, men kanske svåra att börja läsa. Den är ju (om inte annat) så väldigt tjock! Men någon gång... Lättare att förverkliga läsning av Simone de Beauvoir och hennes så viktiga bok om jag har den i bokhyllan. Det refereras till den också mycket ofta, så möjligheten att kunna slå upp avsnitt som omnämns här och var är också bra att ha, känner jag. Nå ja, vi får se. Känns lite snobbigt också. Och väldigt feministiskt.

Här en referens till och ett citat från Det andra könet som återges i Hjältinnor av Zambreno:
De har inte funnits någon motsvarighet till Processen eller Ulysses, skriver de B. i Det andra könet, eftersom kvinnliga författare inte ställer frågor om människans villkor. "En kvinna skulle aldrig ha kunnat bli Kafka: i sitt eget tvivel och sin egen oro skulle hon aldrig kunnat känna igen ångesten hos den ur paradiset förjagade Människan." "Mannen" är den kapitaliserande evige, den transcedente - kvinnan har redan drivits ut, har alltid varit utesluten från den kategorin.


Bokhögen på läsbordet i biblioteket
Så här ser det ut på bokbordet mitt och det är en syn som gör mig smått lycklig. Min sommarläsning (har uppdaterat läslistan). Vissa av böckerna har jag redan hunnit läsa/lyssna på, andra håller jag på med just nu (har 4 på gång samtidigt). Men de flesta i högen är fortfarande ren läslängtan. Temat för min sommarläsning i år är, som ni nog redan vet, hjältinnor - både de fiktiva på boksidorna och författarinnorna som brottades med patriarkala makar och sina egna mentala demoner och spöken. Mest favoritförfattarskap men "nya" titlar. Virginia Woolf toppar listan. Austen och Brontë är omläsningar, bara för att det är mysigt. I fall ni undrar hur lång min semester kommer att vara, så är svaret fyra veckor. Jag tror inte ens själv att läsplanen är realistisk, men det spelar ingen roll.

Sommarens läshög i sin helhet

Bokhögen i närbild - det pågår grupperingar

Virginia Woolf & company

Ett gäng hjältinnor


Skrivande hjältinnor från bibblan

Lilla Proustsällskapet


Flickorna från 1800-talet håller förstås ihop

Zamreno & Ellis - vilken perfekt kombo

Så, det var min korta rapport från läshögen. Så himla skönt att för en gångs skull ha gott om lästid.