måndag, juli 25, 2016

Läsinspiration i senaste Karavan: Jamaica Kincaid och Ben Okri


I senaste numret av litteraturtidskriften Karavan (2/2016) finns bl.a. två extra mycket inspirerande artiklar att läsa: En som är skriven av Kristina Sandberg och handlar om hennes författarsjälsfrände Jamaica Kincaid och en av journalisten Julia Kauta Kouyate om romanen Den omättliga vägen av den nigerianske författaren Ben Okri.


I sin text berättar Kristina Sandberg om hur Jamaica Kincaid inspirerade henne till att använda sig av en dissonant kör av röster inom Maj som är huvudpersonen i Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Du som har läst trilogin om hemmafrun Maj vet vad som menas med de här rösterna. Kincaid använder sig av knepet i boken Till en flicka. Jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om hur idéer om stil och gestaltning kan fortplanta sig från författare till författare. Samtidigt är artikeln också ett porträtt av Jamaica Kincaids författarskap. Hon är en författare som jag inte har läst något av ännu men som står på att-läsa-listan. Jag har också hennes bok Se Nu Då i bokhyllan. Sandberg är väl bevandrad i Kincaids romanvärld och hon berättar lockande och med kärlek om böckerna. 


Artikeln Åter till Ben Okris heliga skog är som en kärleksförklaring och en hyllning till romanen Den omättliga vägen. Som också den står oläst i min bokhylla. Artikeln inleds så här:
Att påbörja en bok av ben Okri är för mig ett säkert löfte om njutning och sorg. Jag vet att jag kommer att få uppleva stunder av lycka, magi och berättelser som för mig långt bort från min egen verklighet och som får mig att till varje pris vilja hålla mig kvar där, i Okris värld.
Jag kan säga att när jag har läst ut artikeln, var jag förälskad i romanen. Jag måste läsa den snart! Jag längtar att läsa om en värld där olika verkligheter är möjliga och där det inte bara finns sådant man kan se, utan även det andra, osynliga. En fullt närvarande andevärld, en magisk skog och ett Nigeria där samhällssituationen är svår. Kombinationen av samhällsskildringar, en naturligt närvarande andevärld och utsökt romankonst lockar mig.

Har du läst något av Kincaid och/eller Okri?

Det stora tema-reportaget om författaren Edwidge Danticat från Haiti sparar jag så länge. Sommaren är inte slut än.