Romanen Ett helt liv av Robert Seethaler är en stillsam berättelse om ett människoliv som på ett sätt är alldeles vanligt, på ett annat alldeles unikt och speciellt. Romanen handlar om Andreas Egger som när han var en liten pojke kom till en liten by i en dalgång bland Alptopparna för att tas om hand i en fosterfamilj. Han var föräldralös. Vi möter Andreas för första gången vintern 1933 när getherden Johannes är döende men så envis och egen att han vill försöka lura döden genom att springa ifrån den. Men det kan ju ingen. Bokens titel är Ett helt liv och efter denna inledande händelse skildras många ytterligare händelser ur Andreas Eggers långa liv, en blandning av vardagsdrammatik och stiltje. Det innehåller kärlek, saknad och längtan, en kort tid i Hitlers armé, ett tio år långt rysk fångenskap, hemkomst till byn i Alperna, slitsamma arbetsår och självvald ensamhet på gamla dagar.
Ärr är som år, menade han, det ena läggs till det andra,
och först summan av alla gör en människa.
Andreas Egger är en enkel människa, varken bildad eller särskilt intelligent. Han kan läsa och skriva men mycket mer än så har det inte blivit. Han tillhör en svunnen tid, kan man säga. Han lever sitt liv så som det kommer till honom och gör det han måste utan att beklaga sig. Han stretar på. Han ställer inga krav. Bara han har naturen omkring sig kan han nästan känna sig lycklig. Seethaler är mycket bra på att beskriva kargheten och skönheten i landskapet, både i sol och vinterstorm och genom att skildra hur livet svingar Anderas Egger än hit, än dit och hur han upplever händelserna, kommer också ett varsamt tecknat personporträtt fram.
Robert Seethaler har skrivit en roman som har en djup inneboende skönhet och som ställer några av de stora existentiella frågorna: Kan man rå på döden? Kan man rå på livet? Vad är meningen med livet? Vad är ett värdigt liv? Ett helt liv är också en bok om hur det nya tränger ut det gamla, det vill säga hur turismen och moderniteter i form av en linbana påverkar livet och naturen i den avlägsna dalen i Alperna där Andreas lever. Det finns ett allvar i det.
Seethaler är sparsam med orden (liksom Andreas Egger är det) men behärskar till fullo formuleringskonsten. Trots att Ett helt liv är en mycket kort roman, tränger den djup in i läsarens medvetande. Boken är svår att släppa, läsningen känns rofylld. Här hyllas det långsamma, det mänskliga och det vanliga och det görs på ett njutningsfullt språk. Boken visar att ett vanligt liv inte alls är det samma som vilket liv som helst, utan oavsett hur till synes enkelt och ensamt det verkar så är det storslaget och fullt av omvälvande händelser och starka känslor.
Ett helt liv nominerades till Man Booker International och hamnade till och med på den korta listan (i sällskap med bla. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante). Den är översatt till svenska av Jörn Lindskog.
Jag har också skrivit om Robert Seethalers mycket fina och läsvärda roman Tobakshandlaren, läs här.