söndag, maj 01, 2016

Veckans ord: B

Veckans ord från Linda börjar på:

begåvad
beundra
bov
bröllop
bur

Vilka böcker, författare eller annat litterärt associerar jag med orden?

Mina svar på B

En begåvad författare, Joyce Carol Oates, har skrit en stor roman om flickan Norma Jean som senare blev stjärnan Marilyn Monroe. Romanen om den mycket begåvade Marilyn Monroe heter Blonde. En av de bästa romanerna jag läst.

Just nu beundrar jag Svetlana Aleksijevitj och hennes verk. Har sedan oktober då hon fick Nobelpriset läst två böcker av henne (De sista vittnena och Kriget har inget kvinnligt ansikte) och är mer än halvvägs i en tredje (Bön för Tjernobyl). Vilket enormt arbete, vilken litterär bedrift!

En världskänd litterär bov som drabbas av samvetskval är Raskolnikov i mästerverket Brott och straff av Dostojevskij.

Bröllop? "Jag minns så väl dagen, mor gifte sig", lyder första meningen i Moa Martinsons roman Mor gifter sig.

Fröken Julie i Stridbergs stora drama har en liten kanariefågel i en fin bur. Tyvärr råkar både hon och fågeln väldigt illa ut. Julies försök att lämna sin "bur" slutar i tragedi. Fröken Julie är ett av mina favoritdramer.