lördag, maj 14, 2016

Tobakshandlaren

Romanen Tobakshandlaren av Robert Seethaler från Österrike är en angenäm läsupplevelse, trots att den historiska bakgrunden som den utspelar sig mot är allvarlig då en världskatastrof är i antågande. Året är 1937, Hitler gapar allt mer högljutt, Gestapo härjar allt vildare och annektering av Österrike närmar sig.

I Wien möts en naiv landsortsyngling vid namn Franz och den vid den tiden redan allvarligt sjuke Sigmund Freud och en oväntad vänskap uppstår. Franz arbetar som biträde i tobaksaffären där Freud är kund. De börjar prata och snart vågar sig Franz på att till och med söka upp gamle Freud i hans hem.

Franz lider av kärlekskval (så upp över öronen förälskad i en sexuellt frigjord kabarédansös som han är) och anförtror sig åt Freud. Som tur är vässas den här i sig inte så originella feel-good-tråden mot nazismens framfart och Gestapos allt vanligare gripanden av Wiens judar, så Franz tvingas till slut att bli vuxen, ta in verkligheten och agera efter den. Erfarenheterna och upplevelserna tvingar honom att också mentalt bli av med oskulden, om man säger så. Och när psykoanalysens fader slutligen måste lämna Wien för att gå i exil, har Franz blivit en ung man med åsikter och med ansvar för mer än sig själv.

Robert Seethaler skildrar Franz mentala utveckling och vuxenblivande på ett trovärdigt och intressant sätt, trots att Freud framstår lite grann som berättelsens gode trollkarl. Tobakshandlaren är absolut mer än en vanlig utvecklingsroman. Den är också en kritik mot medelklassens strukturella vardagsnazism och politiska inskränkthet. Ungefär som dagens "jag är inte rasist, men..."

Nu väntar jag otåligt på att Seethalers nya roman på svenska, Ett helt liv, kommer ut.


Till och med 1 juni 2016 är Tobakshandlaren tillgänglig för nedladdning som radioföljetong.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.