lördag, maj 14, 2016

Simma med de drunknade

Det finns flera norska författare som jag gillar och efter att ha läst Simma med de drunknade från i fjol (svensk översättning Lotta Eklund), tillkommer ett nytt författarnamn på favoritlistan: Lars Mytting. Boken är en bladvändare. Den släkthistoria som bit för bit uppdagas för både huvudpersonen Edvard och för läsaren, är mycket skickligt komponerad, nästan som en deckargåta. Så finns det också ett dödsfall som är omgivet av många ouppklarade frågor. När Edvard var tre år gammal, dog hans föräldrar tragiskt i en skog i Frankrike genom att trampa på en gammal gasmina från första världskriget. Pojken själv var försvunnen i fyra dagar i samband med händelsen och ingen vet hur han hamnade på platsen där han till slut hittades. Det var 1971.

Edvard växte upp hos sin farfar på en potatisgård i Norge och när denne dör och det dyker upp en vackert snidad träkista, känner Edvard som då är i tjugoårsåldern att han måste lösa mysteriet med träkistan och sina föräldrars död. Till saken hör att mamman föddes i koncentrationslägret Ravensbrück. Edvards mormor dog i Ravensbrück, morfadern var okänd. För att få svar på sina många frågor reser Edvard från Norge till Shetlandsöarna och till Frankrike. När han får veta att han har ärvt en förfallen gård på en liten ö på Shetland, tätnar mysteriet. Hans sökande efter sanningen om familjens historia är som en spännande skattjakt. En del av "skatten" ligger gömd på ön på Shetland och ledtrådarna därifrån leder till Frankrike, till en anrik plats där det en gång fanns en fyra hundra år gammal valnötsskog. Skogens historia, familjens öde och de två stora krigen i Europa under första halvan av 1900-talet löper samman och bildar en uppslukande släkthistoria som dessutom är kryddad med en kärleksrelation full av motsägelser.

Lars Mytting kan konsten att berätta och fånga sin läsare. Han skriver lika fängslande om potatisodling och barndomsminnen som om krigets tragik och träbitar värda lika mycket som en ny Jaguar. Simma med de drunknade är fantastiskt bra.

I maj kan du bokcirkla om boken med Kulturkollo (på facebook). Start 23 maj.


Läs gärna också vad några andra bokbloggare tycker: Anna, Vargnatts bokhylla, Västmanländskans bokblogg.


Köp boken på Bokus eller AdLibris. Den finns i alla format.