söndag, maj 22, 2016

Laddar inför min tredje sommar med Proust


Den lindblomstid nu kommer... Ja, juni och sommaren närmar sig och det betyder jag ska dra igång en tredje säsong av mitt Proust-projekt. Till att börja med har jag beställt pocketversionen av del 3 av På spaning efter den tid som flytt, den som heter Kring Guermantes. Jag har hela På spaning som e-bok och läser den också på läsplattan men gör gärna anteckningar och understrykningar i pocketboken. Det är också lättare att gå tillbaka/bläddra i pappersboken än i e-boken. Sedan förra hösten har jag en mini avdelning med Proust i bokhyllan och att få placera dit nästa del senare i sommar kommer att kännas som en symbolisk målgång för årets etapp.

Men innan jag tar itu med Kring Guermantes måste jag värma upp lite försiktigt. Som inledning blir det alltså novellixen Madame de Breyves melankoliska sommar. Titeln passar ju riktigt bra i alla fall... Räknar med att komma i rätt sinnesstämning och adekvat Proust-läge så att läsningen av bokens 665 sidor förhoppningsvis kommer att gå som en dans.

Kring Guermantes publicerades för första gången 1921 och gavs ut i två delar. I svensk översättning gavs den ut 1966. Översättaren var som bekant Gunnel Vallquist."[...] en människa [...] är en skugga som vi aldrig kan tränga in i." (Ur: Kring Guermantes)

Kanske känner någon av er för att också läsa Proust i sommar? Det vore roligt att vara fler "proustgalningar".

5 kommentarer:

Lena sa...

Lycka till.

Anonym sa...

Hej Ivana!
Har kommit ca 200 sidor i del 1.
Googlade på "att läsa Proust" och då kom din blogg upp direkt.
Inspireras av dina tidigare blogginlägg angående läsning av "På spaning....".
I sommar följer jag dig även om jag inte kommit lika långt.
Målet är att ha klarat av del 1 den 20 juli.

Vänliga hälsningar,
Jonas

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Hej Jonas, vad kul att du har hittat till min lilla Proust-hörna och vill följa "utvecklingen". Jag har hittills haft kul med läsprojektet och med en bok per år kommer det att hålla länge till. Du är välkommen att kommentera gamla inlägg ifall du känner för det. Kom in och prata Proust. Och berätta gärna också i fall du råkar oväntat stöta på Proust i något sammanhang, sånt är alltid lite kul. Liksom referenser som dyker upp när man minst anar det. Lycka till med läsningen.
/Ivana

Anonym sa...

Hej igen Ivana,
Igår såg jag blommande hagtorn och kunde inte låta bli att tänka på Proust.
Förra helgen var jag i Rom och såg lindarna blomma där vilket fick mig att tänka på Proust.
Att vara i Italien fick mig att tänka på Proust.
Listan kan göras lång när det kommer till Proust.
Skall fortsätta läsa dina inlägg och kanske kommentera.
För mig är utmaningen att läsa ut del 1 för att kunna ha med del 2 till södra Frankrike.
Sedan bär det av till Paris i september och hoppas då kunna besöka Prousts grav, hans hem mm.
Har man bara ögonen öppna finns Proust överallt.
/Jonas

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Du är välkommen hit Jonas, jag är nyfiken på dina Proust-upplevelser. Att läsa honom i södra Frankrike måste nästan vara det ultimata tillfället, direkt efter att göra det i paris. Kul att du ska dit.