söndag, maj 22, 2016

Laddar inför min tredje sommar med Proust


Den lindblomstid nu kommer... Ja, juni och sommaren närmar sig och det betyder jag ska dra igång en tredje säsong av mitt Proust-projekt. Till att börja med har jag beställt pocketversionen av del 3 av På spaning efter den tid som flytt, den som heter Kring Guermantes. Jag har hela På spaning som e-bok och läser den också på läsplattan men gör gärna anteckningar och understrykningar i pocketboken. Det är också lättare att gå tillbaka/bläddra i pappersboken än i e-boken. Sedan förra hösten har jag en mini avdelning med Proust i bokhyllan och att få placera dit nästa del senare i sommar kommer att kännas som en symbolisk målgång för årets etapp.

Men innan jag tar itu med Kring Guermantes måste jag värma upp lite försiktigt. Som inledning blir det alltså novellixen Madame de Breyves melankoliska sommar. Titeln passar ju riktigt bra i alla fall... Räknar med att komma i rätt sinnesstämning och adekvat Proust-läge så att läsningen av bokens 665 sidor förhoppningsvis kommer att gå som en dans.

Kring Guermantes publicerades för första gången 1921 och gavs ut i två delar. I svensk översättning gavs den ut 1966. Översättaren var som bekant Gunnel Vallquist."[...] en människa [...] är en skugga som vi aldrig kan tränga in i." (Ur: Kring Guermantes)

Kanske känner någon av er för att också läsa Proust i sommar? Det vore roligt att vara fler "proustgalningar".