lördag, maj 28, 2016

Halvvägs i Vredens druvor av Steinbeck

Jag är just nu lite drygt halvvägs i John Steinbecks stora roman om en fattig familjs öde under den stora depressionen i USA på 30-talet, Vredens druvor, som jag lyssnar på som ljudbok. Familjen drivs på flykt från sin lilla gård i Oklahoma och beger sig västerut mot Kalifornien i förhoppning om att finna ett stadigvarande arbete och skapa sig ett nytt, bättre liv. Problemet är att tusentals andra fattiga familjer har tänkt likadant ... Jag gillar romanen mer och mer och känner mig allt mer fängslad av berättelsen och undrar hur det ska gå för Tom och de andra. Familjen har knappt fått syn på Kaliforniens bördiga frukt- och vinodlingar för första gången förrän framtidsdrömmen har fått revor och sprickor. En sak har de fått klart för sig redan under resan: De är inte välkomna.

Från Tjeckien har jag fått med mig en gammal tjeckisk utgåva av Vredens druvor, en bok som har stått i mammas bokhylla redan innan jag föddes. Utgåvan är från 1963 och innehåller många helsidesillustrationer i färg. Eftersom jag vill visa er illustrationerna, har jag gjort ett litet bildspel. Varsågod.