söndag, maj 22, 2016

Bokfynd: Doktor Zjivago

I vintras öppnade ett nytt och väldigt trevligt antikvariat i stadsdelen där jag bor och det är förstås roligt. Men dubbelt roligt är att ägaren väljer att satsa lite extra på nobelpristagare (vid sidan om Strindbergs författarskap).

Torshälla Antikvariat

Vid mitt första (och än så länge enda) besök gjorde jag ett fynd: Jag köpte Doktor Zjivago av Boris Pasternak (1890-1960) för 80 kr och jag tycker mycket om utgåvan som är från 1957 (Bonniers). Det är charmigt med gamla böcker, de har liksom en själ.


Formatet på boken är stort och texten är tryckt i två spalter på varje sida. Det är lite festligt, det ser man inte ofta. Jag har inte läst Pasternak tidigare men nu, när boken faktiskt befinner sig inom räckhåll, är chansen stor att läsningen blir av. Det livslånga projektet att läsa alla nobelpristagare pågår ju permanent, om än i tysthet. Pasternak fick Nobelpriset i litteratur 1958, mycket tack vare storverket Doktor Zjivago från året innan. Har du läst boken?