lördag, april 30, 2016

Radioföljetong: Tobakshandlaren

Jag har helt missat att börja lyssna på radioföljetongen som just nu sänds i P1 men eftersom den finns tillgänglig som podd t.o.m. 1 juni, är det inte kört. Ska ladda ner den idag. Boken heter Tobakshandlaren och är skriven av en tyskösterrikisk författare vid namn Robert Seethaler. På Radioföljetongens hemsida presenteras boken så här:
En sommar i slutet av 30-talet tvingas 17-årige Franz att lämna tryggheten i den idylliska by i de österrikiska alperna där han vuxit upp med sin ensamstående mor, som inte längre har råd att försörja honom. Modern har ordnat lärlingsplats åt honom hos en gammal vän som driver en tobaksaffär i Wien. Den lite naive och mycket godhjärtade Franz saknar sin mor enormt, men finner sig snart tillrätta och börjar trivas med sysslorna i tobaksaffären och den vimlande storstaden. Med ungdomlig nyfikenhet och ett brinnande intresse att förstå sig själv och tillvaron möter han den berömde professor Siegmund Freud, som är stamkund i tobakshandeln. Och inte minst möter Franz den allt uppslukande första förälskelsen. Men orosmolnen hopar sig. Nazism och antisemitism breder ut sig över landet och en anslutning till Hitlers Tredje rike verkar allt mer oundviklig.


Jag har inte läst något av Robert Seethaler förut men han verkar vara en intressant och läsvärd författare. Hans bok Ett helt liv som nyligen kommit ut på svenska är nominerad till Man Booker International. Har du läst något av honom?