lördag, april 23, 2016

Årsdagsrelaterad läsning

I dagarna uppmärksammas den kommande 30-årsdagen av Tjernobyl-olyckan och vad passar då bättre att börja läsa i helgen än Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl. Jag var 21 år när katastrofen inträffade och jag minns att det enligt statliga medier i Tjeckoslovakien inte var någon fara alls, medan österrikiska tv-kanaler som vi som bodde relativt nära gränsen hade tillgång till, rapporterade något helt annat och mycket mer oroande. Jag minns att denna skillnad i rapporteringen om och hanteringen av situationen var en avgörande och definitiv ögonöppnare för mig när det gällde hur regimen i mitt forna hemland fungerade. Jag minns också den stora oron jag kände när jag bara ca en månad senare förstod att jag var gravid. För vad visste man om vilka effekterna av nedfallet kunde bli? Nu ska jag läsa Bön för Tjernobyl och jag kommer säkert att gråta massor under läsningen - över människors lidande och över alla förspillda och förstörda liv. Det är fruktansvärt tragiskt det som hände.

Men det är också 400 år sedan Shakespeare dog och därför tänker jag den kommande veckan ägna mig åt omläsning av favoritverket Hamlet. Det ser jag fram emot.