torsdag, februari 18, 2016

Ny radioföljetong: Mary av Aris Fioretos

Efter fjärde avsnittet av Aris Fioretos roman Mary som just nu går som radioföljetong i P1 är jag fast. Jag visste att Mary är en fantastisk roman, det har jag både hört och läst fler än en gång sedan den kom ut i fjol. Och den är sannerligen fantastisk - redan från början. Berättelsen kommer säkert att vara grym och tung och skrämmande, men jag tror också att det är en stor berättelse jag och andra lyssnare får ta del av. Gissar att ni som har läst boken bekräftar mitt antagande. Jag har också velat att läsa den men nu ska jag lyssna på den i stället.


Så här presenteras radioföljetongen på programmets hemsida:
Hur överlever man förnedringen? Tortyren? Råttorna? När Mary fängslas i militärdiktaturens Grekland bestämmer hon sig för att tiga. Hon säger inte ens sitt namn. Hennes fångvaktare vet inte det hon vet, att hon har fler att skydda än sig själv.
Det är 70-talets Grekland och studenterna är rusiga av uppror. Samtidigt har en liten sol just slagit rot i en ung kvinnas kropp. Vetskapen om barnet som växer är så ny att hon ännu inte hunnit prata med sin fästman när hon grips under en demonstration. Hon placeras i en cell och kallas nummer fyra, eftersom hon vägrar uppge sitt namn. Hon berättar heller ingenting om pojkvännen som tillhör ledarna för upproret på högskolan och vars röst agiterade i studentradion
.
Radioföljetongen läses av skådespelerskan Maria Salah. Hennes läsning är lågmäld, liksom eftertänksam. Jag tycker om den.

Samtliga 35 avsnitt finns att ladda ner här