söndag, januari 03, 2016

Alla borde vara feminister

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie (som för övrigt är en av mina absoluta favoritförfattare och feministidoler) är en text som angår och engagerar. Den kommer från ett hyllat TED-talk på youtube och handlar om feminism och jämställdhet på vardagsnivå. Adichie beskriver ojämlika strukturer som präglar kvinnors dagliga liv och som också kastar skuggor högt upp i samhällshierarkin. Alla borde vara feminister bygger på konkreta exempel över hur olika män och kvinnor blir bemötta beroende på att de har olika kön och hon visar hur galet det är. Hon hämtar sina exempel från Nigeria men det spelar ingen roll. Som kvinna känner man igen modellen ändå för den är universell och oberoende av geografi. Dessutom är en av hennes poänger att det är nonsens att feminism är något "oafrikanskt".

Förutom allt det resonerar Adichie om själva begreppet feminism. Hon gör upp med myten om att feminister bara är manshatare som vägrar smink och väljer att behålla hår under armarna. Hon slår fast att det funkar alldeles utmärkt att vara feminist och samtidigt klä sig kvinnligt och använda läppglans.

Adichie skriver jordnära, okonstlat och personligt och det märks att hon skriver både med hjärtat och med hjärnan. Hennes iakttagelser är skarpa och resonemang kloka. Den här är feminism för alla. Kanske var det därför som boken också delades ut till samtliga gymnasieelever i åk 2 (läs mer här).

Alla borde vara feminister (övers. Niclas Hval) finns även som ljudbok i uppläsning av Katarina Wennstam. Rekommenderas varmt.

Här nedan kan du se och höra hela Adichies tal i original: