lördag, december 05, 2015

Bokmania i viloläge


Det var länge sedan jag var inne här på min egen blogg för att skriva något om någon bra bok eller för att skriva om någonting överhuvudtaget. Så har jag i princip inte läst nånting heller på en hel månad. Augustpriset? Orkade inte bry mig om det heller.

Det var en hektisk höst för mig och stressen tog slutligen ut sitt pris.  Puff, sa det bara. Det blev sjukskrivning i tre veckor, jag orkade ingenting. Inget som krävde mental ansträngning och koncentration i alla fall. Så bokläsning funkade inte. Värsta krisen! Att tugga sig igenom tre sidor på en timme och ändå inte veta vad det är man läser, det är ingen hit. Men jag lyssnade på en hel del bra ljudböcker i november: Jag är en tjuv (Jonas Karlsson), Lollo (Linna Johansson), Gubbe och katt: en kärlekshistoria (Nils Uddenberg), Skammens boning (Doris Dahlin), Yxa (Ludvík Vaculík) samt Det osynliga barnet och Småtrollen och den stora översvämningen (Tove Jansson). Tur att ljudböcker finns. Och jag fortsätter med ljudbokslyssnadet - just har jag Krigets barn av Per Anders Fogelström i hörlurarna. Att läsa på vanligt sätt är fortfarande ganska jobbigt. Men tipsa mig gärna om en bok som som du tycker skulle garanterat hjälpa mig att ta mig över tröskeln och bli en aktiv läsare igen.

Som tur är finns det annat trevligt man kan pigga upp sig med när man är sjuk och inte kan läsa men behöver fästa blicken och tankarna mot något konkret och handfast. Virkning är en bra terapi för mig och jag är snart klar med en stor filt av 91 stycken mormorsrutor. Det är kul att virka mormorsrutor, nästan som en meditation. Så ser man ett resultat, något som växer fram.


Jag upptäckte Tradera också. Roade mig flera kvällar i rad med att bjuda på utgångna Muminmuggar och skaffade fem nya, superfina exemplar till samlingen. Det var jätteroligt att hålla på, men mindre roligt blev det förstås när kalaset skulle betalas. Men, men... huvudsaken att jag blev glad och är det fortfarande. Och så säger folk att man inte kan köpa sig lycka, va?Tack och lov mår jag bättre idag (ett bevis för det är att jag ens orkar skriva det här inlägget) och har börjat möta världen utanför hemmets lilla skyddsbubbla. Nästa vecka börjar jag jobba halvtid och det känns bra för jag saknar mina elever. Men bloggen får vara kvar i viloläge ett tag till. Lika bra att hålla "stängt" fram till jul, känns det som. Jag ska virka mera, dricka massor av te och kaffe ur mina fina Muminmuggar, lyssna på fler ljudböcker och vara med dem jag älskar. Jag ska också se till att utan press bygga upp min läslust igen. Ha det gott så länge, och god jul! Vi ses sen.


5 kommentarer:

Lotten sa...

Jag är också där, men har klarat böcker som är lustfyllda att läsa ändå. Men det vanliga och det kreativa orkar jag inte med. Jag har fastnat framför TVn i stället, sett fler serier än jag brukat. Och sovit. Funderade på att ge upp bloggen, men så insåg jag att skrivandet ändå var en distraktion som jag orkade. Efter en vecka i alla fall.
Jaha, det blev ju inga tips till dig. Men en önskan om att du piggnar till och återfår orken i alla fall!

Lena sa...

Virkning och stickning har alltid varit min terapi när jag varit inne i en svacka. Hoppas du snart når bättre. Kram!

mimmimarie sa...

Så tråkigt att du har drabbats av detta. Jag har själv varit där och kan bara säga att läslusten kommer tillbaka. För mig funkade det oxo med ljudböcker i små etapper, men jag tvingade mig aldrig att läsa. Det är viktigt tror jag.

Lyrans Noblesser sa...

Jag känner också igen mig, var sjukskriven lång tid i början av 2000-talet. Sims-spelande var min tillflykt. Storytel har ju massor av bra böcker så du klarar dig länge med öronen. Med ögonen tycker jag att du ska satsa på böcker för bokslukaråldern, Maria Gripes Agnes Ceclilia och det mesta av Ingelin Angerborn är fantastiskt bra. Gör också som jag och titta på Anne på Grönkulla i jul. Jag hoppas du får en fin julhelg, att du piggar på dig och snart kommer tillbaka. Du kan ju blogga om Muminmuggar! Jag har samlat sedan 2007 och tror att jag faktiskt har dem du köpte :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack för era hälsningar, vi är många som har råkat ut för utmattning och nedstämdhet. Jag mår så pass bra nu när det har gått nån vecka igen att jag är tillbaka på jobbet men läser böcker gör jag fortfarande inte. Den överskottsenergin har jag inte än. Men ska "lästräna" under julen :-) Kram.