lördag, september 26, 2015

Bokmässan 2015 i korthet: Fredagens bildkavalkad

Min andra och sista dag på årets bokmässa fick bli fyra timmar kortare än planerat eftersom SJ:s tågstrul tvingade mig att omboka hemresan till ett mycket tidigare tåg mot Stockholm. Ännu mer irriterande blev det när jag fick veta att tågstrulet var åtgärdat och att jag alltså inte alls behövde boka om. SJ suger. Ursäkta uttrycket.

På det stora hela är jag nöjd med mässbesöket i år, trots att vistelsen var kort och trots att jag inte hade något seminariekort. men eftersom det pågår ett intressant program på de öppna scenerna runt om på bokmässan, var mitt lilla schema ändå fulltecknat. Mest hängde jag i DN:s monter och vid Molnet (för jobbets skull) som är en plats för skola och digital undervisning.Fredagens bildkavalkad kommer här:

1. Utsikten från frukostrummet på hotellet var det inget fel på men hotellets wi-fi var under all kritik. Jag höll på att bli gråhårig av hur segt nätverket var.


2. SR:s monter kl 8.30: Inspelning av en programpunkt för Lundströms bokradio - Marie Lundström samtalar med Susanna Alakoski om hennes relation till biblioteket när hon var barn, ett mycket trevligt samtal. Jag var den enda personen i publiken eftersom vakterna vid ingången till mässan vägrade att släppa in "vanligt folk" före öppningsdags kl. 9. Jag fick uppbåda all min kulturtantscharm för att lyckas med miraklet att bli insläppt. Så jag kände mig lite utvald, haha. Lyssna på det färdiga programmet här:


3. Dagens hjälte var den samma som i torsdags - Masha Gessen. Här under samtalet med Björn Wiman (videoinspelning kan ses här). Masha Gessen är grymt bra och tuff som få, jag gillar henne verkligen. Så jag köpte pocketutgåvan av Mannen utan ansikte bara för att få den signerad. Annars har jag boken som inbunden hemma.4. Dagens bokliga konst hittade jag i ett glasskåp i Ungerns monter. Fint. Och vilken pillgöra.4. Boklig konst som är lite mer åt pysselhållet och som vem som helst klarar av är en sådan här skapelse av en gammal bok som kanske ingen längre vill läsa.


5. Som sagt ägnade jag mig åt pedagogisk fortbildning också. Främst var jag intresserad av programpunkter som hade med läs- och skrivinlärning med hjälp av digitala verktyg att göra samt att lära sig att läsa genom att skriva först, också digitalt förstås. Och så tänkte jag på att nästan år kommer jag, om allt går som det ska men min kommande metodikbok, också att stå på den här scenen och prata om webbaserad alfabetisering på sfi. 


6. DN:s monter igen och ett samtal med Cilla Naumann om moderskap och om hennes bok Bära barnet hem. Cilla Naumann är också en mycket klok kvinna som det är trevligt att lyssna på. Jag köpte förstås boken efteråt. Och fick den signerad.

 

7. Bokinköp fredag: tre nya böcker blev det. Att köpa Århundradets kärlekssaga av Tikkanen var det sista jag gjorde innan jag lämnade bokmässan för i år - en värdig avslutande handling, tycker jag. 


8. Dagens tygkassar i alla möjliga färger fanns i massor i DN.s monter. Själv tog jag dock ingen för min tygkassekvot var uppfylld för den här gången. Fast den gröna gillade jag. 


9. Om jag åt Den Berömda Räkmackan? Ja. Hur annars, va? Men jag avstod från att en bild på den.

10. Jag ville väldigt gärna lyssna på Jonas Hassen Khemiri på Litteraturscenen men när jag kom dit tio minuter innan var det redan så tjockt med folk där (inte bara brunstiga bibliotekarier) att jag helt enkelt gav upp. Jag står inte ut med att trängas och knuffas på det sättet och knappt kunna höra och se någonting.

11. Som tåglektyr under hemresan hade jag en bok som jag fick av Elisabeth Grate förlag och som jag gillade. Det var en speciell bok men mycket fin. Flickan som slutade tala heter den och jag hann läsa ut den, så tunn som den var.


12. Känslan av att vara på väg hem från bokmässan, ha flera nya böcker i väskan och veta att man har ett bokpaket från Adlibris att hämta vid utlämningsstället där man bor. Och att man hinner dit innan de stänger. Den perfekta pricken över i:et.