söndag, augusti 02, 2015

Min sommar med Proust, del 11: Sorterar anteckningar

Sju sidor med anteckningar, sidhänvisningar, intryck och citatnoteringar - det är det mest påtagliga beviset för att jag har klarat av sommarens läsutmaning. Nu tänker jag gå igenom allting och skriva de blogginlägg som jag vill skriva för att på så sätt dela med mig av läsupplevelsen med er. Det återstår således några avsnitt i andra säsongen av bloggserien om På spaning. Hoppas att ni orkar hänga med ett tag till. Det kommer att handla om läckra person- och miljöbeskrivningar, om flickor och om kvinnor, om berättarens mormor, om solnedgångar och, så klart, om tiden.

6 kommentarer:

Frida sa...

Jag blir så inspirerad till att själv kanske våga mig på Proust. Men du antecknar inte alls i texten/marginalen när du läser utan kör separat anteckningsblock?

Anonym sa...

Det är kanske lite nördigt men jag brukar fira Prousts födelsedag 10 juli med lindblomste och hembakade madeleinekakor. För övrigt började jag läsa del ett i juni 2010 och sista delen avslutades i januari 2014. Då läste jag en hel del annat mellan de olika delarna förstås. Lycka till med din fortsatta läsning! Kära bokhälsningar från Annika

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Frida: Kul att du blir inspirerad, egentligen är det bara att bestämma sig och lägga fördomarna om att Proust är jobbig och tråkig åt sidan, för det är verkligen endast fördomar. Han är omfattande och mångordig men svår, nej. Som du nog har förstått så sträcker sig min läsutmaning över sju år och nu är alltså säsong två avslutad. Nästa sommar blir det trean. Lagom lästakt. Och du hinner haka på om du vill :-)

När det gäller anteckningar så visst gör jag markeringar i boken också. Om det står t.ex. "citat s 141" eller "språket s 270" i anteckningsboken, så har jag en markering på den sidan i boken, troligen även med en liten kommentar. Jag gillar det här systemet för då har jag alla sidnoteringar samlade på ett ställe och har lättare att hitta ett visst textavsnitt efteråt.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Annika: Vilken rolig idé att fira Marcels födelsedag så som du gör. I början av sommaren funderade jag på att köpa bakformar för kunna baka m-kakor men tyckte att de var väldigt dyra. Blev snål helt enkelt. Tanken var att baka dem och sedan avnjuta dem med en kopp te i samband med att jag inledde årets läsning. jaha, du läste hela sviten på fyra år, det är inte så pjåkigt. Kan du säga vilken del som var bäst? Fick du nån favorit?

Frida sa...

Jag har definitivt fördomar, men skönt att höra att språket inte är svårt utan det snarare kanske är att han är detaljrik bara. Hade varit jobbigt om det var båda i kombination :) Din utmaning låter verkligen rolig, jag får se om jag gör samma eller kanske hittar något annat projekt att ha återkommande, men Proust passar ju onekligen bra.

Intressant att veta hur du gör med anteckningar. Jag vill vara en sådan som skriver i böcker, och jag gör det i kurs-/jobblitteratur men i min nöjesläsning vågar jag inte riktigt för jag kan störa mig på mina tidigare anteckningar vid en omläsning. Jag har hittills också kört med separat anteckningsblock.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Frida: Själv tycker jag att det ganska kul att se sina gamla anteckningar och understrykningar vid en omläsning. Det är inte alltid man tycker likadant nästa gång...