lördag, augusti 29, 2015

Böcker jag läste i somras men inte bloggade om - nu i korthet

Jag tycker faktiskt att det är synd att jag periodvis inte hinner blogga om alla böcker jag läser, men sånt är bokbloggarlivet. Ibland finns det tid, ibland finns det inte. Under sommarens tre gångna månader läste jag flera intressanta romaner som det i normala fall hade varit trevligt att dela läsupplevelsen av med er. Det gäller de här böckerna: Siddhartha (Herman Hesse), De förklädda flickorna i Kabul (Jenny Nordberg), Den andra kvinnan (Therese Bohman), Anteckningar från källarhålet (Fjodor Dostojevskij),  Göra sig kvitt Eddy Bellegueule (Édouard Louis), Mördarens apa (Jakob Wegellius), Dödssynden (Harper Lee) och Vägen till Bålberget (Therése Söderlind). Fast den sistnämnda kommer det ett blogginlägg om senare i helgen, hoppas jag. Fast å andra sidan, när jag tänker efter och inser att jag sammanlagt läste 20 böcker under den här tiden, så är sju icke recenserade titlar ingen större katastrof. Här kommer några snabba reflektioner åtminstone.



Vad jag ändå kan säga om de sju ovannämnda böckerna, så är det det att alla är läsvärda. Jenny Nordbergs reportagebok De förklädda flickorna i Kabul är en höjdare som jag absolut vill rekommendera. Den skildrar flickors och kvinnors livsvillkor och ställning i det afghanska samhället utifrån olika perspektiv och journalisten Jenny Nordberg kan sin sak och behärskar mer än väl även konsten att berätta. Läs mer här: Feministbiblioteket, Dagens bok, Kulturkollo.

Édouard Louis roman Göra sig kvitt Eddy Bellegueule handlar också om genus och könsroller fast det är mansrollen och manlighet som är i fokus. Huvudpersonen är en feminin och homosexuell pojke som försöker överleva och anpassa till sitt samhälles krav på manlighet och han har det mycket tufft i den nordfranska byn där han växer upp. Läs mer här: Kulturkollo, Och dagarna går, Dagens bok.

Den andra kvinnan av Therese Bohman är jag glad att jag har läst och jag tyckte om den på det stora hela även om jag inte köpte allt som intrigen bygger på och som har med inbördes relation mellan huvudpersonen, hennes kompis och älskaren att göra. Läs mer: Dagens bok, Sveriges radio.

Ungdomsboken Mördarens apa av Jakob Wegellius tyckte jag mycket om. Det är en spännande och välskriven kapitelbok som utspelar sig för hundra år sedan i Lissabon och i Indien. Den vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok i fjol. Jag var ganska engagerad i gorillan Sally Jones äventyr, fast jag är vuxen. Läs mer här: Dagens bok, Ugglan och boken, Bibliophilia.



Och hur var det att läsa (dvs lyssna på) klassikerna Siddhartha och Anteckningar från källarhållet? Det kändes bra, jag gillar ju att personligen bekanta mig med klassiker som jag inte har läst ännu. Dostojevskilj kortroman var en på flera sätt häpnadsväckande berättelse medan Siddhartha var av det mer lugna och meditativa slaget.


Dödssynden var ett kärt återseende då jag har läst boken förut. En av mina absoluta favoriter. Det var kul att läsa om den i samband med läsningen av fortsättningen Ställ ut en väktare (den recensionen finns HÄR).