fredag, juli 03, 2015

Min sommar med Proust, del 9: Proust var på rymmen

Ni anar inte vilket drama som utspelade sig i natt. När jag skulle gå och lägga mig hemma hos min mamma i Brno och ville läsa några sidor i På spaning för att komma ner i varv, upptäckte jag till min förfäran att läsplattan var kvar på bussen som jag kom hem med från Prag två timmar tidigare. Nu var alltså Marcel Proust på rymmen och på väg till Slovakien, i stället för att vila tryggt i min säng. Vad göra? 23.45?

Jag satte igång ett spaningspådrag för att få fatt i rymlingen och efter ett telefonsamtal och ett par mejl mitt i natten påträffades han, trött och förvirrad men vid gott mod. Mycket riktigt låg han och tryckte i fickan på ryggstödet framför där jag satt på bussen och togs genast i förvar av besättningen. Och imorse skickades vilde Marcel tillbaka till tjeckiska Brno med samma buss, så några stora äventyr i Slovakien hann han inte uppleva. Vad skulle han där och göra, va?

Vilken buse! För en stund sedan hämtade jag min läsplatta på stationen i Brno, glad och lättad. De frågade om jag kunde uppge något särskilt kännetecken för läsplattan. När ja sa att det finns "Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt i den, fast på svenska", frågade de inget mer.

Nu firar vi vårt återseende. Jag sitter på en uteservering (det är 30 gr varmt här också) och läser och bloggar lite om äventyret. Sedan åker vi spårvagn hem till mor. 

Ett kärt återseende