söndag, juli 26, 2015

Hur är läget och varför är det så tyst på bloggen i sommar?

Det är ganska tyst på Bokmania i sommar, det har ni säkert märkt. Jag läser intensivt om kvällarna, främst har det varit den där Proust, men jag bloggar inte så frekvent. Anledningen till det är att jag tillbringar förmiddagar med annat skrivande och då blir jag inte så sugen att blogga efteråt. Man vill ju göra lite annat också än att bara sitta vid datorn hela tiden när man har semester, eller hur.

 

Det jag sitter och skriver så disciplinerat är en pedagogisk metodikbok för lärare på SFI som jobbar med alfabetisering av vuxna invandrare och vill komma igång med webbaserad undervisning och flippat klassrum trots att eleverna ännu inte är fullt ut läs- och skrivkunniga. Jag har länge arbetat med webbaserat lärande med mina elever som först nu i vuxen ålder håller på att knäcka läskoden och lär sig att skriva och i boken som är ett uppdrag från bokförlaget Natur och kultur kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter och förhoppningsvis ge en mängd handfasta tips på vad och hur man som sfi-lärare kan göra. Det är ett spännande arbete och det går framåt med manuset, så det känns bra. Det blir mycket att göra kring det även i höst, så bloggen får komma i andra hand ett tag.

Hur går det med läsandet då? Jo, tack, det har rullat på med gamle Proust. För två dagar sedan hade jag fortfarande hundra sidor kvar i I skuggan av unga flickor i blom men igår kväll blev jag äntligen klar med årets sommarutmaning. Det känns jäkligt bra, hurra för mig.Annars har jag lyssnat på flera bra bra ljudböcker, förutom Buddenbrooks (läs mer här) också på reportageboken De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg som jag verkligen rekommenderar samt en utmärkt tjeckisk roman av författaren Katerina Tucková som bygger på verkliga historiska händelser i samband med andra världskrigets slut och åren efter, nämligen utdrivningen av tyska medborgare från Brno och dödsmarschen som de tvingades ut på våren 1945 samt förföljelser av kvarvarande tyskar under kommande decennier, händelser som de officiella historieskrivarna gjorde allt för att tysta ner. Jag har aldrig hört talas om dem. Brno är staden där jag föddes och växte upp, så det var dubbelt intressant att ta del av dess mörka 1900-talshistoria i Tuckovas roman Vyhnání Gerty Schnirch. Hoppas verkligen att den kommer att bli översatt åtminstone till engelska så att fler läsare kan ta del av denna angelägna och mycket välskrivna berättelse.

Annars lyckades jag varva Proust med lite Duras, vilket var en fantastisk läsupplevelse (läs blogginlägget här). Havel-biografin har jag inte kommit så långt med men det är ingen panik för det är inte den typen av bok som man måste läsa i ett svep.

Och så var jag i Tjeckien en vecka och här hemma njuter jag av min trädgård så ofta det bara går för den blommar fantastiskt i år.

 

Men det roligaste av allt är att umgås med mitt lilla barnbarn, han är femton månader nu och en charmig liten filur som visar tydliga tecken på att han har humor. Böcker gillar han också, vilket inte är alldeles oviktigt. Det är så himla härligt att vara farmor, helt otroligt. Fast efteråt blir farmor ofta helt slut och orkar inte med så mycket mer än att sjunka ner i soffan och titta på ett par avsnitt av Orange is the new black.

Ja, jag tittar på tredje säsongen Orange is the new black i sommar, inte för att historien och intrigen är något vidare (för det är den inte längre till skillnad från säsong 1 och 2) men för att karaktärerna och skådespelarna är hela behållningen. Så länge de är kvar, är jag kvar. Det återstår tre avsnitt att se (av tretton).

En stor tv-upplevelse i sommar är förstås Wolf Hall som sänds i svt. Den missar jag inte vad som än händer. Jösses så bra den serien är, precis som bokförlagan! Och i kväll är det dags för ett nytt avsnitt igen.

Jaha, det var en liten lägesrapport från mig. Snart kommer sammanfattningen av På spaning och några eftersläntrare till bokrecensioner. Har jag tänkt i alla fall. Framför mig ligger en sista semestervecka, så det gäller att något så när hinna i fatt med bloggandet. Jag är i fas med bokmanuset så det borde funka. Ha tålamod.

Hur har ni det i sommar? Vad läser ni? Vilka serier följer ni? Vilka böcker eller bokprylar har ni köpt på era resor?