tisdag, juni 16, 2015

Mitt liv som gift

Gillar du Anna Mannheimer? Är du gift eller sambo? Då är hennes bok Mitt liv som gift något för dig. Hon och Peter Apelgren har varit gifta tillräckligt länge (ja, med varandra) för att det ska funka för henne att leka äktenskapsexpert och relationsrådgivare. De är väldigt olika, Anna och Peter, ungefär som om Ernst Kirschsteiger och Elfride Jelinek skulle vara ett par - enligt Annas Mannheimers egen jämförelse.

Idén till boken föddes utifrån föreställningen Gift som paret Mannheimer-Apelgren satte upp och spelade för utsålda hus för inte så länge sedan och boken består delvis av dagboksanteckningar från tiden då föreställningen planerades och skrevs. Sedan är det vardagsscener ur ett äktenskap, ögonblicksbilder, underhållande "analyser" av bra och förkastliga egenskaper när det gäller en framtida potentiell make, personliga berättelser och betraktelser om hur det är att få barn, om att bråka och sura, om sex, mat, tonårsuppfostran, jämställdhet och jobb. Rubb och stubb helt enkelt. Ändå är hon inte långrandig. Tvärtom skriver hon kort och koncist och rakt på sak.

Som läsare känner man igen sig i ett och annat, det är oundvikligt, för Anna Mannheimer behärskar konsten att balansera mellan det personliga/privata och det allmängiltiga. Hon är smart, hon är rolig och hon har självdistans och hon använder sig av den typen av erfarenheter som vi alla kvinnor som har levt i en parrelation tillräckligt länge delar.

Det är också uppenbart att Anna Mannheimer gillar listor, så det finns ganska många uppställningar med allt möjligt från de tio vanligaste penisnamnen till ett antal klassiska ämnen som nästan garanterat leder till bråk mellan två äkta hälfter.

Mitt liv som gift är en väldigt rolig och glad bok där tillkortakommanden tas med humor, ingen är ju perfekt. Här skildras det inga kriser utan äktenskapssamvaron ses från den ljusa sidan och ibland med en lugnande, spelad naivitet som är tilltalande i ljudboksversionen. Just det, jag lyssnade på ljudboken Mitt liv som gift i uppläsning av Anna Mannheimer själv och som det brukar vara vid den här typen av texter, är en författaruppläsning det närmaste man kommer ett scenframträdande. Jag skrattade ofta och mycket och hade allmänt trevligt under de tre timmarna som jag lyssnade på boken.


Den inbundna versionen av boken är snygg och tjejig, påminner faktiskt lite om en flickdagbok. Ett inramat citat här, ett litet foto där, boksidor med olika färger och prydda med blommor i hörnen. En perfekt presentbok till din gifta kompis, mor, syster, faster, moster eller till tanten i huset bredvid.

Sedan, när boken är utläst, kan man tillsammans med sin make fundera över vad man tycker är värst: Toalettpapper i köket eller hushållspapper på toaletten? Fler trevliga diskussionsämnen finne du i boken. Mycket nöje.
Några andra bokbloggare som har läst är: Feministbiblioteket och Enligt O.


Köp boken på t.ex. Bokus ellerAdLibris.