onsdag, april 15, 2015

Varje dag är tjuvens dag

En av 2013-års bästa romaner var Öppen stad av den nigeriansk-amerikanske författaren Teju Cole (f. 1975) och därför är utgivningen av Varje dag är tjuvens dag något många läsare har sett fram emot i vår. Varje dag är tjuvens dag är egentligen författarens första bok, men den andra på svenska (övers. Ragnar Strömberg).

Böckerna har flera likheter men är samtidigt varandras spegelbilder. Medan Öppen stad är en flanörsroman i New York miljö där en ung nigerian som har en nigeriansk far och en tysk mor vandrar omkring på stadens gator, genomlever en kris och känner sig utanför både bland de vita och de svarta, är Varje dag är tjuvens dag en berättelse om en nigerian som efter femton år i USA återvänder temporärt till hemstaden Lagos. Eftersom han har sina rötter i Nigeria, är blicken som han betraktar landet med riktad inifrån och den är en blandning av såväl ömhet som kritik.

Jaget, som kanske är författaren själv, jämför sina barndomsminnen med vad han ser och upplever i nuet och märker att knappt någonting har förändrats till det bättre. Å ena sidan träffar han sin familj och vänner, å andra sidan möter han korruption och ett beskyddarsamhälle där internetcaféer är fulla av män författande Nigeriabrev och där våld försiggår öppet överallt. Han ser på detta med turistens ögon men försöker också att utifrån den inföddes historiska, kulturella och sociala referensramar lista ut orsakerna, vilket är intressant. Det är ingen vetenskaplig samhällsanalys som Cole ger oss, utan en tänkande individs syn på sitt land.

En stor del av romanen handlar om nigerianernas historielöshet och oviljan att framför allt göra upp med sitt koloniala arv. Jaget reflekterar kring konstens betydelse för ett samhälle, liksom kring konsekvenserna av att nästan ingen i Nigeria läser böcker. I en sådan idéfattig miljö frodas lätt olika religiösa strömningar och inte undra på att prästerna är mäktiga och stenrika. Människor är liknöjda, hängivna sina gudar och har en världsbild där bön är en fullgod huskur mot precis allt. Jagets personliga huvudfråga är om han orkar flytta tillbaka till Nigeria eller om han hellre ska stanna där han är.


Varje dag är tjuvens dag är en blandning av roman, foto och essä, en essäroman med bilder. Den är lätt att sträckläsa men den har också en tyngd som gör den till en viktig läsning. Jag har fått en mycket mer nyanserad bild av Nigeria än den som förmedlas i nyhetssändningar och domineras av inslag om islamism och Boko Haram.


(Den här recensionen publicerades ursprungligen i Eskilstuna kuriren och i Sörmlands nyheter 2015-03-31.)


Öppen stad recenserade jag här.

Också bokbloggaren Hermia Says har redan hunnit läsa Varje dag är tjuvens dag .


Köp boken på t.ex. Bokus eller AdLibris. Finns även som e-bok.