måndag, april 06, 2015

Älskade "Lille prinsen" i nyöversättning - efter 63 år

En av mina bästa älsklingsböcker som har följt med mig från barndomen långt upp i vuxenåldern och fortfarande är med och finns nära till hands, är Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Eller Den lille prinsen som boken heter i bokförlaget Modernistas nyöversättning. Boken har kommit ut nu i vår och är den första nya svenska översättningen på 63 år, gjord direkt från det franska originalmanuset av översättarna Nova Gullberg Zetterstrand och Henrik Petersen. 63 år är en hög ålder för en litterär översättning, så satsningen är säkert välbehövlig. Jag kanske borde ha kollat hur texterna skiljer sig innan jag började skriva det här blogginlägget, men den jämförelsen får ske en annan gång. Jag har inte läst nyöversättningen ännu, utan vill bara tipsa er om att den finns.

Min gamle prins tillsammans med den nya

Jag tycker att det är jätteroligt att boken kommer ut på ett "vuxenförlag" för den har alltid varit ålderslös för mig och jag har upptäckt många intressanta tankar och uppslag i berättelsen först som vuxen. Enligt förlagets information har illustrationerna restaurerats digitalt för att bättre efterlikna författarens originalakvareller och när jag jämför bilderna i den gamla utgåvan med den nya, ser jag faktiskt en märkbar skillnad. I nyutgåvan är teckningarna mer akvarelllika. Också formatet och typsnittet är tänkta att efterlikna förstautgåvan från 1943. Boken är vacker, också när man tar av omslaget (för omslagsdesign står Lars Sundh). Jag känner att jag håller en roman i handen, inte bara en liten barnbok med plastiga pärmar. Det är en trevlig känsla som gör mig glad.

Visste du att Le Petit Prince är tredje världens mest sålda roman genom tiderna? Ja, det är sant. Den är såld i över 140 miljoner exemplar och finns på 260 olika språk. Och i bokens kölvatten finner man förstås en mängd olika produkter, som t.ex. dessa muggar som jag själv hemskt gärna skulle vilja ha, bara de inte var så stora. Baljor som rymmer 420 ml är nämligen inte min kopp te. Men fina är de.


Eller om man skulle ta och måla naglarna?