söndag, mars 22, 2015

Om att vara Newbie Booktuber på svenska - vid nästan femti

Jag är glad att jag äntligen vågade ta språnget fullt ut och göra entré i booktubevärlden som är stor i främst USA men ännu i princip outforskad i Sverige, i synnerhet på svenska. Jag känner att jag har hittat en ny nisch där och det är stimulerande och lockande.

Det kanske är lite udda att vid snart fyllda 50 bli "newbie booktuber", men vem bryr sig. Kulturtanter kan! De booktubare som jag har tittat på är i 99% unga kvinnor/tonårstjejer som pratar enormt fort, viftar vilt med armarna och har överlag en lätt hysterisk framtoning. Dessa egenskaper tänker jag inte anamma, det lovar jag.

Jag sökte på youtube efter svensktalande booktubare som är aktiva (inte bara gjort ett försök och så var det klart med det) men de är så sällsynta att de knappt finns. Eller så går de inte att hitta, det är också möjligt. Söker man på "booktuber sverige" eller liknande kommer min egen kanal inte heller upp, oklart varför. Kanske är det en tidsfråga. Jag vet inte. Men om man söker på t.ex. "booktuber bokmania" blir det andra bullar.

Svenska booktubare som gör filmer på engelska är däremot några stycken, men det är inte så lätt att fastställa att de är just svenskar. Kanske om man skulle titta igenom allting skulle man kunna konstatera några "svenska markörer". Här är i alla fall några exempel på svenska booktubare:  mysecretbookclubswedishBooklover, Emm läser, smallstepsbackwards, readlyPleasures, Natasha Mulenga Sjöberg.

Tanken på att göra videoklipp om böcker har jag lekt med länge - faktiskt redan 2012 gjorde jag ett litet (och ganska dåligt) försök att videopresentera en bok - så det är inte så att idén bara så där plötsligt överrumplade mig, även om det finns en enskild faktor som, så att säga, satte fart på tänkandet och planerandet - nämligen artikeln Boknördarna som dominerar youtube i ViLäser nr 6/2014. Då insåg jag att det liksom var dags. Till skillnad från för tre år sedan har jag också tillgång till tekniken som är enkel att använda, plus att jag tack vare mitt jobb har lärt mig att spela in och redigera korta filmer (jag är lärare och använder mig av s.k. flippat klassrum). Så utgångspunkten har varit perfekt.

ViLäser nr 6/2014
Jag filmar med min ipad, antingen i en enda sekvens eller i flera, och laddar sedan upp filmen i appen iMovie där jag klipper ihop och redigerar filmen. Det är ett roligt pyssel. Därifrån laddas den färdiga filmen upp på youtube där jag har fixat en särskild kanal, den som jag kallar Bokmania Film. För att inspelningen ska funka bra har jag också skaffat mig en praktisk ställning för surfplattan att fästa vid bordskanten eller en hylla.

Ställningen för surfplattan
Nu har Bokmania Film funnits i lite drygt två veckor och tittarsiffran närmar sig 300, vilket gör mig hoppfull om att det kan komma att gå. Tre personer har börjat prenumerera på filmerna (tack!). Om du är bokbloggare och skulle vilja ge mitt booktubande lite extra skjuts på vägen genom att nämna kanalen på din bokblogg, skulle jag bli mycket tacksam för den draghjälpen.

Jag har många idéer när det gäller saker att booktuba om framöver. Jag har också märkt att det finns en del fasta inslag som booktubare pratar om under speciella hashtags, till exempel TBR (läslistor), månadens Book Haul, BookTube-A-Thon (utmaningar till läsmaraton), månadens Wrap Up (utlästa böcker), Unboxing (öppnandet av nyinkomna bokpaket).

Jag är övertygad om att booktube kommer att sprida sig även i Sverige och även på svenska, det vore konstigt annars. I Tjeckien funkar det redan, för att nämna ett litet land med ett udda språk. Det är intressant. Är vi i Sverige räddare? Föredrar vi att vänta och se?

Vad tycker du om booktube som fenomen?
Följer du några booktubare? Tipsa gärna i så fall.
Funderar du på att också börja? Det vore kul.
Och sist men inte minst: Vad skulle du vilja att jag booktubade om? Ge mig tips!