söndag, mars 29, 2015

Ny läsutmaning: En Cortázar om dagen - hela våren

Jag vet inte om det kan räknas som en läsutmaning när man börjar i den änden att man först lite försiktigt börjar läsa en novellsamling, inser att man gillar den och bestämmer sig för att göra läsningen till en läsutmaning som ska sträcka sig över flera veckor, men det är i alla fall vad jag tänker göra nu.

Novellsamlingen jag pratar om är Samlade noveller (volym 1) av Julio Cortázar. Boken är på 500 sidor och innehåller nästan 100 noveller, så den är omfångsrik. Å andra sidan är novellerna mycket korta, sällan mer än 10 sidor. Därför föll det sig naturligt att jag under den gångna veckan läste en novell i sängen varje kväll innan jag skulle sova, ett arrangemang som känns som det perfekta upplägget för Cortázars noveller. Därav idén om En Cortázar om dagen.


En annan anledning till att jag vill portionera ut läsningen och bloggandet är att jag gärna vill dela med mig av läsupplevelsen kontinuerligt i stället för att på slutet skriva en enda lång text. Det verkar ju omöjligt att sammanfatta nittio eller hundra noveller i ett enda inlägg och komma ihåg alla favoriterna och varför jag gillat dem. Ett inlägg i veckan eller var annan vecka där jag berättar om periodens novellhöjdpunkter är mer lagom, inte sant.

Det kommer säkert att bli jättekul att umgås med Julio Cortázar på det här sättet, för jag ska säga er att de första fem novellerna har varit enastående och väckt en enorm nyfikenhet på författaren som anses vara en gigant när det gäller novellkonsten. Här finns ett smakprov att läsa.

Om någon av er känner sig sugen att haka på Cortázar-läsningen, blir jag bara glad (du kan börja när det passar, inte nödvändigtvis på direkten). Boken finns som inbunden och som e-bok. I annat fall är ni alla välkomna att följa min egen läsning här på bloggen. Första inlägget kommer inom kort.

Några recensioner av Cortázars Samlade noveller: SvD, DN, Expressen, Aftonbladet.