måndag, mars 02, 2015

I min bokhylla: Shelfie - The Movie

Förra onsdagen fick jag hem några nya Billy-bokhyllor och det skruvades och hamrades i flera timmar. Sedan flyttades det böcker i några dagar. Det funderades över vilket bokhyllesystem som skulle vara det bästa. Det låg böcker lite överallt. På golvet, på bordet, i soffan. Alla nallarna var förskräckta över röran. Men igår blev allt klart. Varsågod, en Shelfie-film: I min bokhylla - The Movie. Lite mjuk bokporr piggar alltid upp, eller?Vad tycks?

När det gäller bokhyllesystemet så är alfabetiskt ordnade böcker det övervägande systemet i avdelningen "redan lästa romaner/noveller". Sedan har jag bestämt mig för avdelningen "olästa romaner/noveller" med underavdelningarna "olästa kvinnor", "olästa män - världen", "olästa män - Norden". På det viset blev det tyvärr tydligt att det råder en mycket ojämställd relation mellan dessa två grupper: männen är dubbelt så många som kvinnorna. Ska försöka kompensera missförhållandet genom att ge kvinnorna företräde vid läsning.

Den hyllavdelningen som jag är mest glad över är avdelningen "serieromaner - kvinnor" och "serieromaner - män". Här överväger kvinnorna, det är bra. I den första gruppen finns Kerstin Ekman, Kerstin Thorvall, Kristina Sandberg, Moa Martinson, Elsie Johansson, Cora Sandell, Bodil Malmsten och Sigrid Undset. I den andra gruppen finns P A Fogelström, Jan Kjaerstad och Jón Kalman Stefánsson. Det är lite synd att jag inte har Knausgård i pappersform, han skulle göra sig bra där.

Vidare har jag fått en liten hylla för alla små novellixer och korgar med ljudboksskivorna har också sin plats nu. Poesihyllan har mera utrymme och litteraturtidskrifterna som jag prenumererar på är det ordning på. Som en liten prick över i-et har jag också ställt fram en glasburk med min lilla bokmärkessamling.

Knappt har den där nye Billy kommit och så är han redan full. Men det går ju alltid att köpa fler Billysar.