måndag, mars 16, 2015

Hur hinner du läsa så många böcker?

"Hur hinner du läsa så många böcker?", undrar Annika i den här veckans bokbloggsjerka och jag svarar ungefär samma sak som mina bokbloggarvänner Anna-Karin och Anna. Jag läser mellan 90 och 110 böcker per år, vilket är relativt mycket men det beror helt och hållet på vem jag jämför mig med. Jämfört med vissa storläsare jag känner är det ett blygsamt resultat.

Mitt bästa och enda råd till alla som säger att de inte har tid att läsa är att skippa alla skitprogram på tv. Att frigöra lästid handlar för mig om prioritering och åter prioritering. Jag tittar ytterst sällan på tv utan läser i stället. Helst läser jag i stället för det mesta, om jag ska vara ärlig. Läsning är min fritidsaktivitet nummer ett och jag har definitivt fler böcker än vänner. När det inte funkar att läsa på ett vanligt sätt, till exempel när jag kör bil till och från jobbet eller till affären, är sjuk, promenerar, städar, stryker tvätt eller lagar mat, lyssnar jag gärna på ljudbok eller radioföljetong. Bra hörlurar som inte trasslar ihop sig är därmed bra att ha, om jag nu får säga vad jag tycker i hörlursfrågan. Anna tycker sig också veta vad en ljudbokslyssnande kvinna vill ha.

Min boklyssnaranläggning - men ibland blir det den här i stället.
På så vis blir det ganska mycket tid att läsa, ca en timme/dag med ljudbok och 1-2 timmar/dag med vanlig bok. Eftersom vi inte har några hemmaboende barn kvar, blir min fritid ganska mycket min egen.

Jag är dålig på att välja bort sociala medier, de slukar förstås mycket tid, så där finns det besparingspotential ifall jag skulle vilja läsa ännu mer. Jag skulle också vilja läsa lite på jobbet på lunchrasten men oftast känns det lite dumt, så jag brukar avstå.