onsdag, februari 04, 2015

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Författaren Hans Fallada (1893-1947) är en tysk författare som efter att under lång tid varit ganska bortglömd, får åtnjuta en verklig renässans. Numera anses han tillhöra skaran av de stora tyska 1900-talsförfattarna och hans romaner har fått klassikerstämpel på sig.

Romanen Hur ska det gå för Pinnebergs? utkom för första gången 1932 och var författarens stora genombrott. Boken utspelar sig huvudsakligen i Berlin under åren 1930-1932 som politiskt var tiden för Weimarrepublikens slut och nazisternas maktövertagande i Tyskland, samtidigt som landet (och stora delar av världen) led av ekonomisk kris. Arbetslöshet, ingen anställningstrygghet, dåliga löner, höga priser på basvaror och fattigdom drabbade många.

Hur ska det går för Pinnebergs? är en roman som skildrar den lilla människan och hennes levnadsvillkor i en orolig och svår tid. Huvudpersonen Johannes Pinneberg är först bokhållare, sedan klädförsäljare på ett varuhus, sedan arbetslös. Han är ung, snäll och försynt och han förälskar sig i en flicka vid namn Emma, kallad Lämmchen. Hon är också snäll och rar.

Rätt snart, och förstås mycket olämpligt, blir Lämmchen gravid och de måste gifta sig hastigt. Båda är mycket oerfarna vad gäller det mesta i livet, Lämmchen är dessutom ganska naiv och opraktisk. Men de lär sig. De måste hanka sig fram. Inkomst, bostad, mat på bordet, saker till det kommande barnet. Pengarna räcker till knappt hälften av vad de skulle behöva varje månad och just bostad är det största bekymret.

När barnet väl är fött står de där rätt handfallna till att börja med. men de lär sig att bli föräldrar också. Någon att fråga eller få hjälp av har de inte, relationen till de egna föräldrarna är inte vad den borde vara. Men kärleken och tilliten mellan Johannes och Lämmchen är stark, barnet en källa till lycka.

På jobbet, så länge det varar, går det inte så bra för herr Pinneberg, hur han än anstränger sig. Han är bra på huvudräkning och bra på att fjäska för kunder men ibland går han för långt och blir för jobbig och påträngande, särskilt när han måste sälja för en viss summa varje dag för att förtjäna en fortsatt anställning. En dag kommer det en mycket speciell kund till herravdelningen och scenen som utspelar sig är så full av desperation, förödmjukelse, besvikelse och självförakt att den går rakt in i hjärtat. Enligt mig är skildringen av mötet och samspelet mellan Pinneberg och den kände skådespelaren som besöker butiken en av de starkaste i hela romanen. Hans Falladas bild av den lille mannens utsatthet kan inte bli mer talande än så. Efteråt får stackars Pinneberg sparken och familjens redan dåliga läge försämras ytterligare. Hur ska det gå för dem? Hur ska de klara sig? Finns det något hopp överhuvudtaget?

När herr Pinneberg blir arbetslös tillkommer ännu en aspekt, nämligen herr Pinnebergs kontakter med byråkratin. Arbetsförmedlingen och försäkringskassan är institutioner som inte är kända för att bruka visa medlidande med den lilla människan och hennes kamp för att få behålla tak över huvudet utan att svälta ihjäl på kuppen. Falladas kritik av samhället och dess mycket håliga skyddsnät är vass.

När barnet, lille Klimpen, är drygt ett år gammalt måste Lämmchen bidra till familjens försörjning genom att sy och lappa tvätt åt folk som har det bättre ställt. Vid det laget bor familjen svart i en liten kolonistuga lång utanför stan och när Johannes måste till arbetsförmedlingen i stan återstår inget annat är att binda fast pojken i sängen och lämna honom ensam en hel eftermiddag. Han verkar van vid det och sover och leker, men för mig känns det fullständigt ofattbart och hemskt. Det är sorgligt. Det är ännu en stark bild av hur fattigdom och utsatthet tvingar människor att agera när de inte har något val.

Ju svårare Pinnebergs har det ekonomiskt och ju slitnare Johannes kläder blir, desto svårare blir det för honom att behålla känslan av värdighet och mänsklig stolthet. Jag minns ännu en stark scen. Johannes står länge och tittar i ett skyltfönster, tänker och drömmer sig bort. Plötsligt jagar en polis bort honom som om han var en kackerlacka. Kläderna gör mannen och Johannes kläder är så slitna, så slitna. I ren förtvivlan kastar han bort sin gamla, smutsiga skjortkrage. En sån som han behöver ju ingen.

Hur ska det gå för Pinnebergs? är i grunden en lågmäld men rak och realistisk berättelse om en vanlig, liten familj i 30-talets Tyskland. Genom att skildra Pinnebergs oglamorösa liv fullt av motgångar, skildrar Fallada ett helt samhälle och många vanliga människors svåra livsvillkor under den tiden. Romanen är en gripande beskrivning av en människas gradvisa förfall på grund av fattigdom och arbetslöshet. Men det är också en fin roman om kärlek.

Boken är en nyutgåva i översättning av Aimée Delblanc.

Ingrid, Bokfantomen, ... och dagarna går och Lyrans noblesser har också läst boken.


Köp boken på Bokus eller AdLibris.