lördag, januari 24, 2015

Stilleben med böcker sedda på nära håll

Inom måleri och foto betecknas stilleben som ett motiv innehållande föremål sedda på nära håll och helst ska det då vara föremål som hör till hemmet - bordsserviser, blommor, skrivdon, mat och - så klart - BÖCKER. Jajamensan. Nu kanske ni börjar ana vart jag är på väg med det här blogginlägget och om ni gissar att jag framöver tänker komma dragandes med foton på mina egna böcker arrangerade till något sorts stilleben, så gissar ni alldeles rätt. Det är aldrig fel med lite mjuk bokporr, eller vad säger ni. Inom klassisk måleri är det inte alldeles ovanligt att ett stilleben innehåller döskallar, dött villebråd och annat makabert men sådant lovar jag att undvika. Dessutom vore det ytterst svårt att finna dylika föremål i mitt hem, så det är lika bra att stryka döskallar med mera från listan med lämpliga rekvisita.

Stilleben, av den italienske konstnären Cristoforo Munari (1667 – 1720)
För att ge detta nya inslag en fast inriktning, kommer jag att i första hand skapa ett stilleben med den bok som jag just börjar att läsa. Som bildtext tar jag bokens första mening. På min facebooksida har jag länge hållit på med statusar som består av inledningsmeningar samt en bild på bokens omslag och det brukar vara ganska uppskattat. Jag vill nu ta den idén till en lite mer estetisk eller mer "konstnärlig" nivå och publicera inslagen också här på bloggen. Jag tror att det kommer att bli roligt.

Sedan har jag en till tanke på bokliga stilleben och det är en serie bilder där den gemensamma nämnaren är bokomslag. Jag har många böcker vars omslag liksom hänger ihop, även om böckerna är skrivna av olika författare (till exempel för att omslagen är gjorda av samma formgivare eller för att att böckerna ingår i en viss serie). Ofta är omslagen vackra. Jag vill visa dem, också för mig själv. Jag vill bli bättre på att se bokomslag som ett litet konstverk och inte bara som en förpackning och säljannons. 

Nu återstår bara en sak att göra och det är att bestämma ett lämpligt namn för min kommande stillebenserie.  Kategorin blir i alla fall kort och gott Bokstilleben kombinerad med Inledningsmeningar eller Omslag.

Är ni med? Nu börjar jag.