söndag, januari 11, 2015

Karavan om Cortázar - jag blir nyfiken

I senaste numret av litteraturtidskriften Karavan (nr 4/2014) ägnas några sidor åt den argentinske författaren Julio Cortázar som skulle ha fyllt 100 år i fjol. 2014 var det också 30 år sedan han dog, så det var ett dubbelt minnesår. Jag har hört talas om Cortázar men aldrig läst något av honom, har hittills inte fått upp intresset. Förrän nu, efter reportaget/porträttet i Karavan.
"... Cortázars texter är så speciella. Han är svår att släppa ifrån sig när man en gång dragits in i hans sfär. Han vänder och vrider på tillvarons självklarheter, visar att egentligen är ingenting självklart, den enklaste, minsta detalj kan plockas isär med en humoristisk knorr. Novellerna och historierna är aldrig raka berättelser som börjar och slutar som förväntat. Någonstans vänder de och viker av åt ett annat håll, eller åt flera håll, med ny infallsvinkel, i en ny tid, på en ny plats. Det är fantastiskt, mångtydigt och lockande obegripligt. Var gränserna går är omöjligt att urskilja. Allt kan hända och det är inget konstigt med det." (Karavan 4/2014 s. 48)
I anslutning till det här stycket nämner artikelförfattaren och Cortázar-översättaren Karin Sjöstrand en novell som exempel, den heter Axolotl, utspelar sig på ett akvarium och handlar om att axolotlen och en besökare byter plats. Det verkar onekligen intressant. Jag känner att den novellen vill jag gärna läsa, och inte bara den. Jag skulle vilja bekanta mig med Cortázars prosa. "Att läsa Cortázar får världen att växa". skriver Sjöstrand också.

 

Att få tag på böcker av Julio Cortázar är inte det minsta svårt eftersom bokförlaget Modernista har satsat på återutgivning av hans verk och det finns två romaner och två tjocka samlingsvolymer med noveller. När Dito hade mellandagsrea på e-böcker fanns Samlade noveller 1 och 2 med för halva priset, så då passade jag på och köpte den första. Eftersom var och en av böckerna är på drygt 600 sidor, tyckte jag att det kunde räcka med en volym så länge. Alla fyra titlarna finns både som inbundna böcker och e-böcker och Kronoper & famer finns även i pocket.




 Litteraturkritiker om Samlade noveller 1 och 2 och om Hoppa hage: SvD, DN, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan.

Har du läst något av denna hyllade världsförfattare?