tisdag, januari 27, 2015

Boktips på Förintelsens minnesdag

Idag den 27 januari 2015 är det 70 år sedan Auschwitz befriades och dagen uppmärksammas som Förintelsens minnesdag. Jag är fast övertygad om att skönlitteratur har en enastående kraft och möjlighet att få oss att förstå hur det fasansfulla kunde ha hänt och - framför allt - att få oss att inse att det aldrig, aldrig, får ske igen. Ingen faktalitteratur och inga dokumentärfilmer, hur tydliga de än må vara, kan förmedla en utsatt människas lidande och förtvivlan på samma sätt som god skönlitteratur. Litteratur får oss att förstå vår historia och får oss att inte glömma den.

Jag har samlat några speciellt utvalda boktips - böcker som finns i min bokhylla och som beskriver vad en människa är och vad krig gör med henne och mot henne. Samtliga de här böckerna handlar direkt eller indirekt om andra världskriget och berör förintelsen. Det är böcker om de som var offer. Det är böcker om de som var förövare. Det är böcker om de som var medlöpare. Det är böcker om de välvilliga. Det är också böcker om de som efteråt sa att de inte förstod. Det är viktiga böcker. Det är fantastiska böcker. Det är starka böcker. Det är god litteratur. Läser man dem blir man förhoppningsvis lite klokare. Man blir inte en bättre människa av att läsa litteratur men man blir en klokare människa. Och kloka människor har större chans att göra kloka val. Jag vill också gärna tro att skönlitteratur kan göra oss mer empatiska eftersom den kan beröra våra egna känslor så starkt.

Det är bara två av böckerna nedan som jag ännu inte har läst och det är (skamligt nog) Är detta en människa? av Primo Levi och Ensam i Berlin av Hans Fallada.



Böckerna på fotot är:
De nakna och de döda (Norman Mailer)
De fattiga i Lodz (Steve Sem-Sandberg)
De utvalda (Steve Sem-Sandberg)
Jag heter inte Miriam (Majgull Axelsson)
Mannen utan öde (Imre Kertész)
Är detta en människa? (Primo Levi)
Ensam i Berlin (Hans Fallada)
Upptäckten av currywursten (Uwe Timm)
Varför kom du inte före kriget (Lizzie Doron)