söndag, januari 04, 2015

2014 var ett lyckat läsår

Vilket bra läsår 2014 var! Jag har till och med lyckats komma några få böcker över hundra när det gäller antalet lästa titlar och det händer minsann inte varje år. Knappt vartannat. Det blev också många riktigt bra böcker - hela läslistan finns här.


Igår kväll roade jag mig med att göra en liten sammanställning, så här kommer siffrorna:

Antalet lästa böcker: 103
Antalet representerade länder: 27
Samtliga kontinenter representerade? Ja
Böcker från Nordamerika: 12
Böcker från Sydamerika: 4
Böcker från Afrika: 6
Böcker från Asien: 8
Böcker från Europa: 71 (13 olika länder)
Böcker från Australien: 1

Bland det bästa jag läst ifjol finns Steglitsan (Donna Tartt), Den bästa dagen är en dag av törst (Jessica Kolterjahn), Allt (Martina Lowden), Quinnan och Dr Dreuf (Mare Kandre), Mary Jones egen historia (Elin Boardy), Hem (Toni Morrison), Revolutionsskrivarna (Nawal El Saadawi), Jag heter inte Miriam (Majgull Axelsson), Snöstormen (Vladimir Sorokin), Klingsor (Torgny Lindgren), När kejsaren var gudomlig (Julie Otsuka), Under all denna vinter (Negar Naseh), Stoner (John Williams), Alfabet (Inger Christensen), Sankmark (Jhumpa Lahiri), Oceanen vid vägens slut (Neil Gaiman), Hjärtat jagar allena (Carson McCullers), Min kamp 6 (Karl Ove Knausgård), Beckomberga: Ode till min familj (Sara Stridsberg), Liv till varje pris (Kristina Sandberg), Ljudet av sådant som faller (Juan Gabriel Vásquez), Hägring 38 (Kjell Westö), Joburg blues (Nthikeng Mohlele), Dora Bruder (Patrick Modiano), Floden mellan bergen (Ngugi Wa Thiong'o), De utvalda (Steve Sem-Sandberg) och Förtvivlade människor (Paula Fox). De här böckerna rekommenderar jag gärna till er alla.

Böcker som jag är extra glad för att jag har läst är första delen i På spaning efter den tid som flytt av Proust som "gick" som sommarserie här på bloggen, samt bok 1-4 i Fogelströms Min stad-serie som är vinterns läsprojekt. Den femte boken är jag inne på just nu. Underbar läsning! Det var också roligt att lyssna på några av Muminböckerna samt Lasse Bergs faktabokstrilogi om människans ursprung (de s.k. Kalahariböckerna).

Därmed är denna tillbakablick slut, nu siktar vi mot läsåret 2015.
Jag önskar er alla (och även mig själv) ett gott och spännande bokår. 

Nu avseglar vi mot nya bokliga utmaningar,
2015-års böcker hägrar vid horisonten.
Häng gärna med på resan .