lördag, december 06, 2014

Vad varje bokhylla vill ha är ett snyggt författarbokstöd

Det finns bokrelaterade föremål som jag är mer förtjust i än andra och till den kategorin hör de otroligt snygga bokstöden designade av Jan Landqvist. Bokstöden, som är utformade som 15 cm höga silhuetter/porträtt i utskuren, svartlackerad stålplåt, har funnits i några år men varit svåra att få tag på då de nästan bara sålts i museibutiker och enstaka specialbutiker. Själv brukar jag beundra dem på bokmässan där de visas upp som Svenskt litteraturstöd och då håller jag hårt i plånboken för att inte köpa hela författargänget. Jag drabbas nämligen av ett kraftigt ha-begär så fort jag ser dem.


Jag har redan två Karin Boye och en Franz Kafka och har precis bestämt mig för att skaffa en ny kompis till dem, hon heter Virginia Woolf. Först ville jag adoptera Tomas Tranströmer men ändrade mig. Virginia är trots allt Virginia. 


Det finns ett tjugotal olika författarbokstöd och samtliga finns nu att köpa via Glansholms Bokhandel & Antikvariat. Julpriset är 248 kr/st och bokstöden ska levereras vackert inslagna, färdiga att läggas under granen. Med tanke på hur fina paket som kommer när man handlat böcker i antikvariatet är jag mycket förväntansfull inför Virginias ankomst.
(Om du vill titta, beställa eller få mer information, följ länken.)

Sist men inte minst måste jag berömma Glansholms Bokhandel & Antikvariat för idén att fotografera bokstöden tillsammans med böcker av den porträtterade författaren. Snyggt, tycker jag. Här är två till favoriter.