söndag, december 28, 2014

Årets hårda julklapp fick jag av en okänd facebookvän

Min enda hårda och platta julklapp har jag i år fått från en person som varken tillhör familjen eller bekanta, utan är helt okänd för mig. Det enda jag vet är hennes namn (och nu också hennes adress eftersom jag skickade några av höstens böcker som tack för julklappen). Ibland måste man bara älska facebook, eller hur. Och bokmänniskorna där.


I början på december skrev jag på bloggens facebooksida att jag i samband med att jag lyssnar på Fogelströms Min stad-serie också googlar gamla bilder som visar hur Stockholm såg ut på den tiden böckerna utspelar sig. Då har en av sidans följare mejlat till mig och erbjudit sig att ge mig boken Stad i bild av Per Anders Fogelström i julklapp. Jag blev först lite generad men tackade sedan ja och nu är jag överlycklig över den för den är fantastiskt fin och intressant.

Boken är från 1970 och innehåller en stor mängd foton, tidsaktuella teckningar, tidningsurklipp och kartor som författaren har samlat i sitt arkiv inför skrivandet. Dessutom finns här berättande texter med anknytning till så väl personer som händelser i de fem böckerna. En fin, gammal pärla till bok som jag inte visste fanns.Jag bläddrar i böckerna och förflyttar mig tillbaka till berättelserna som jag redan hunnit läsa om. Det är roligt.

(Boken finns att få tag på på antikvariat. Efter en snabb sökning såg jag den t.ex. på Bokbörsen.)