onsdag, oktober 08, 2014

Tv-tips: Det har gått 30 år sedan Orwells dystopiska årtal 1984 - är vi där nu?

Valet av muggen till mitt kvällste framför teven kommer att bli ett lätt val idag.

I kvällens Kobra handlar programmet om George Orwells ödesdigra årtal 1984 och den dystopiska framtidsvision som målas upp i romanen som för övrigt är en av mina absoluta favoritböcker. Är vi må hända där nu? Upplever vi Orwells värld på riktigt? Och hur såg året 1984 ut - egentligen? Kobra har träffat några spännande människor att diskutera ämnet med. Jag kommer att sitta bänkad framför teven kl. 21.30 men ni som inte kan titta i kväll kan förstås se programmet i efterhand på svtplay. Så här presenteras innehållet i avsnittet på programmets hemsida:
I det samhälle som boken beskriver är övervakningen av befolkningen monumental. Kontrollen sträcker sig inte bara till invånarnas privatliv utan också till deras innersta, till deras tankar och deras språk. George Orwell kallar diktaturens nya språk för Newspeak. Vi resonerar med två språkvetare om hur det totalitära Newspeak letat sig in i vår moderna demokrati.
Romanen har påverkat en hel värld – Kobra träffar några av dem som fortfarande är sysselsatta med temat. Vi pratar dystopier med regissören och gamle Monty Python-medlemmen Terry Gilliam. 1985 kom hans film ”Brazil” som verkligen återskapar Orwells stämning från boken. Gilliam har alltid varit fascinerad av byråkrati, övervakning och vanmakt och har nu gjort en ny film på ämnet.
I Italien träffar vi regissören Michael Radford som filmatiserade ”1984” med John Hurt i huvudrollen. Många av Orwells förutsägelser var enligt honom sanna redan för 30 år sedan. Kristofer Lundström intervjuar tyska författaren Juli Zeh som skrivit framtidsskildringen ”Corpus Delicti”, om en hälsodiktatur år 2058. Verkligheten är ännu värre än i Orwells vision, menar hon och är själv en aktiv röst i dagens övervakningsdebatt.