tisdag, oktober 14, 2014

Tsundoku - min melodi

Att jag är bra på sudoku vet jag för jag har kört rätt hårt med det ett tag och klarar ofta även de svåra gåtorna. Att jag också var bra på tsundoku visste jag däremot inte, men tack vare ett litet blogginlägg hos Lyran kunde jag komma till insikt och - som en positiv bieffekt - berika mitt ordförråd. Här nedan kan du se ordet skrivet på japanska åtföljd av en illustrerad version av vad tsundoku betyder.Tsundoku är ett nytt ord men det betecknar ett välkänt fenomen och ett beteende som jag har haft så länge jag kan minnas, nämligen att samla nyköpta, olästa böcker på hög. Substantivet kommer från japanskan och börjar nu användas i svenskan. Det är enligt Wiktionary blidat till tsumu (= att lägga på hög) och doku (= att läsa). Det anspelar vidare på tsundeoku (= att bli liggande på hög).

Trots att jag försöker läsa hyllvärmare, misslyckas jag ständigt och de olästa böckerna i bokhyllan blir bara fler och fler hur mycket jag är läser och det ligger små bokhögar utsprida på ett flertal strategiska platser i huset. Årets projekt att läsa böcker jag haft länge i bokhyllan kommer att bli en katastrof, det inser jag redan. Men när det gäller nyanskaffade böcker kommer 2014 att bli ett succéår. Tsundoku, det är min melodi. Din också?

Kanske borde man skaffa sig en sån där:


Eller en sån där, förslagsvis till nästa års bokmässa:
7 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Jag skulle också behöva en sådan väska!
Ser att du lyssnar på Shantaram! :) Jag läste alldeles nyss ut den :)

Annika sa...

Tsundoku är även min melodi och jag hittade en massa roliga bra att ha saker via länkarna i det här inlägget.

Tusen tack för tipset"

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vargnatts bokhylla:
Väskan är riktigt snygg.
Jag är knappt halvvägs i Shantaram, den är så himla lång, över 40 timmar.

Annika: Vi är nog många som känner igen oss i beteendet, haha.

Jenny B sa...

Ja, ojojoj, min hög av olästa böcker växer och växer. Saken är den att jag då och då tar tag i det och verkligen läser några stycken av hyllvärmarna (som jag längtat efter att göra, och blir glad av att äntligen läsa). Då känner jag mig så duktig att jag hux flux köper ännu fler nya böcker... och så är man tillbaka till början igen.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jenny: Din beskrivning är mitt i prick.

Vajb sa...

hahaha! Ja det där var ett ord att lägga till sitt vokabulär eller kanske skriva in i sin cv ;) Passar i alla fall in på mig också :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

I en CV? Det vore nåt :-)