måndag, oktober 06, 2014

Nobelprisveckan - jag gissar och försöker gardera mig inför torsdagen

Förra året hade jag tur för jag gissade rätt att Alice Munro skulle få Nobelpriset och i år gissar jag på Ngũgĩ wa Thiong'o  (f.1938) från Kenya och känner mig ganska så säker på att det kommer att bli han. Har det liksom på känn. Det måste vara dags för en afrikan som inte är en vit man/kvinna från Sydafrika. Jag har inte läst något av Ngũgĩ wa Thiong'o ännu trots att jag har hela fyra böcker hemma (Upp genom mörkretEn blomma av blod, Djävulen på korset och Om icke vetekornet). Men i kväll tänker jag påbörja läsningen av Om icke vetekornet, bara för att vara på den säkra sidan utifall att det blir hans namn Peter Englund säger på torsdag. 

Vem gissar du får Nobelpriset i litteratur 2014?
Garderar du dig också med läsningen inför torsdagen?


5 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Vi är helt överens. Och trots att du har olästa i hyllan måste jag rekommenderar en till, har nyligen läst Floden mellan bergen och den är fantastisk.

violen sa...

Kan bara hålla med, har också läst Floden mellan bergen:
http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/12/21/4100775-ngugi-james-ngugi-wa-thiongo-floden-mellan-bergen/

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Då ska jag väl skaffa den också då :-)

Jenny B sa...

Efter att ha läst Wizard of the Crow hejade jag också på Ngugi wa Thiong'o, men nu har jag läst (halva) A Grain of Wheat och Petals of Blood (äldre böcker), och tycker inte att hans berättarröst inte är lika bra där. Jag tänker läsa fler av hans nyare böcker, för Wizard of the Crow var så bra att jag hoppas på att det är stilen han kommit fram till!

Men under tiden hoppas jag på Ismail Kadare som vinnare.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Om jag har förstått det rätt (av vad jag läst/hört om författaren) så har han utvecklats ganska mycket över tid, så det är väl det du själv märker.