måndag, oktober 06, 2014

Humlans hemlighet. En liten bok om att våga

Redan när jag för första gången såg Humlans hemlighet. En liten bok om att våga tänkte jag att det var en liten bok att smått förälska sig i, särskilt för oss som gillar citat och uppmuntrande affirmationer. Psykologen och författaren Patricia Tudor-Sandahl har genom åren skrivit ett antal kloka och populära böcker om sådant som ensamhet, generositet, åldrande och kärlek. I Humlans hemlighet. En liten bok om att våga har man samlat hennes bästa sentenser och försett boken med teckningar av illustratören Clara Dackenberg. Aforismerna och bilderna smälter till en helhet och resultatet är mycket trevligt och tilltalande.

Boken är uppdelad i fem avdelningar: Självförtroende, Relationer, Tacksamhet, Sorg och Åldrande. En sentens och en bild per uppslag, 116 sidor allt som allt. Enligt författaren är tanken med boken att lära sig av humlan som inte vet om att den inte borde kunna flyga och ser därför inte det omöjliga och helt enkelt tar sats och flyger. "Humlan gör sig inte mindre än den är, så som vi människor dessvärre ofta gör", läser jag i förordet. Det är sant. Det skadar inte att bli påmind om det. Då kanske vi också vågar tro på vår egen förmåga, fattar mod och lyfter oss. Vågar vara lyckliga, vågar känna oss tillfreds. Fast ibland handlar det kanske inte så mycket om rätt omständigheter och perfekta förutsättningar som om vårt förhållningssätt.
"Man kan inte planera lyckan i sitt liv, bara göra sig beredd att tacksamt ta emot den när den kommer. Den beror inte så mycket på vad livet ger dig utan hur du förmår använda dig av det du får."
 "Se dig med jämna mellanrum omkring och försök minnas hur det var att se allt för första gången. Då märker du vilken skillnad det är mellan att titta och att verkligen se."
När man sitter och bläddrar i boken skulle man kunna invända att boken inte bjuder på något nytt, att allt bara är gamla sanningar. Visst, det finns inga klokheter som man inte redan sett, hört eller läst i någon form. Men det gör inget. Som jag sa behöver vi påminnas och peppas och uppmuntras om och om igen. Jag behöver det i alla fall. Och illustrationerna är vackra, färgerna mjuka, layouten tilltagande. Jag suger åt mig. Jag tänker positiva tankar. När text och bild samspelar som på fotot här nedan, är det som allra bäst.


Jag tycker att Humlans hemlighet är en trevlig läsning som man kan ägna sig åt en stund medan man dricker en kopp kaffe eller vill använda reklamtiden på teve till något mera stimulerande. Det kanske inte är någon bok som man i första hand köper till sig själv men däremot som present till andra. En fin gå-bort-present i stället för en blomma. Varför inte?

Och mitt favoritcitat? Det är det här:
"Debatt kommer från franskans débattre som betyder `slå ner´och som för tankarna till något stridbart. Dialog betyder ungefär `tala med dem på andra sidan´. Dialog är ett förhållningssätt till livet som bygger på värdet av att undersöka frågor tillsammans utifrån tanken att ingen äger sanningen."


Köp boken på t.ex. Bokus eller AdLibris.