måndag, oktober 27, 2014

Barnbok: Vad säger räven?

När jag var på bokmässan i september och såg barnboken Vad säger räven av YlvisBård Ylvisåker, Vegard Ylvisåker, Christian Löchstöer och illustratören Svein Nyhus kunde jag inte motstå dess charm och köpte den till mitt lilla barnbarn. Han är visserligen bara sex månader gammal men barn växer som bekant fort. Jag tror att han kommer att älska den här boken, mest tack vare de roliga djurläten som återges. Jag inbillar mig att barnet kan härma dessa ljud och läten innan han ens kan prata särskilt mycket. Jag längtar redan efter de kommande högläsningsstunderna!

Vad säger räven? är en bilderbok för de riktigt små barnen och förlaget presenterar den så här:
Hunden säger voff, katten säger mjau, fågeln säger kvitt och musen säger pip. Men vad säger räven? Barnboken som gjort dundersuccé i Norge, USA och England finns nu äntligen på svenska. Texten bygger på sången The Fox (What does the fox say) , låten där den norska komikerduon Ylvis i rävkostymer undrar vad räven säger. Videon till låten har nu otroliga 400 miljoner visningar på Youtube! Svein Nyhus fantasifulla illustrationer gör det här till en rolig högläsningsbok för de minsta.Det var egentligen först efter att jag hade betalat boken som jag fick höra om låten och videon (här finns låttexten). Boken har 24 sidor och teckningarna är härliga, tycker jag, inte minst färgmässigt.