lördag, september 20, 2014

Snigelsommar

Konstnären Lars Lerins Snigelsommar är uppföljaren till den underbara ljudboken Det tysta köket och är lika underbar den. Få röster är så njutningsfulla att lyssna till som Lars Lerins och lika njutningsfull är berättelsen. Vad händer i den? Inte mycket. Förutom att det går en sommar på en liten gård mitt i Värmland någon gång på 70-talet och det är inget särskilt med den sommaren för den är som alla andra somrar på den tiden, full med utomhussysslor i sol och ibland regn och några stillsamma kaffestunder i skuggan under äppelträdet.

Lars Lerin berättar om gårdsfolket som är hans vänner och om deras dagliga slit på gården och på åkern men också om skönheten i allt det doftande och prunkande. Han berättar om människor som sedan länge är döda i det verkliga livet men som är maximalt levande i hans minne och i de ögonblick han delar med sig av till oss.

Ljudboken finns endast på cd och alltså inte för direkt nedladdning men det ska du vara glad för, för Snigelsommar är en rikt illustrerad ljudbok. Med skivan medföljer nämligen ett häfte fullt med fotografier och bilder på målningar. Så får vi också en smakbit av Lars Lerins fantastiska konst.Det är alltså inget märkvärdigt med just den sommaren som skildras, förutom en enda sak. Det insåg jag när jag lyssnade klart. Det som Lars Lerin på sitt speciella och mjuka vis berättar om, det finns inte längre. Med ord målar han ett svunnet Sverige, ett svunnet Värmland. Det gör han med kärlek och vemod. Snigelsommar är bara en timme lång men ack så härlig. Snart ska jag lyssna på den igen, vid första bästa bilresa framöver.

För övrigt kommer Lars Lerin till Bokmässan nästa vecka.

Här kan du läsa min recension av Det tysta köket.

Och här kommer ett smakprov ur Snigelsommar: