lördag, september 27, 2014

Min bokmässa 2014, lördag: Petra Hůlová

Det är inte varje gång det finns tillfälle att prata tjeckiska på bokmässan, det har hänt bara en gång förut, men i år hälsar jag på Petra Hůlová precis innan hon ska upp på scenen på Internationella torget. Med utgångspunkt i sin roman "Allt detta tillhör mig" (Rámus bokförlag) talar hon om kvinnans villkor i Mongoliet: Hur ser framtiden ut och vilken är kvinnans roll i landet där hälften av befolkningen är nomader?


Mongoliet ligger i kläm mellan Kina och Ryssland och är stort och enormt fattigt samt väldigt korrumperad. Hälften av befolkningen är nomader och historien är präglad av krig och erövringar. Kvinnorna är starka, de som håller ihop familjen och på sätt och vis hela samhället när männen är i stor utsträckning arbetslösa och ibland även alkoholiserade.

Romanen är en berättelse om fem kvinnor i en familj i en tid när samhället genomgår märkbara förändringar. Jag har skrivit om boken förut, det är bara att söka här på bloggen.

"Jag är stolt över boken, det är en bra bok", avslutar Petra Hůlová. Jag håller med.

Petra Hulová och jag